03 mart. 2018 | 14:10

Fotografii spectaculoase cu Pluto, planeta de care poate ai uitat că există

ACTUALITATE
Fotografii spectaculoase cu Pluto, planeta de care poate ai uitat că există

În 2015, NASA făcea istorie cu minunatele imagini ale lui Pluto, capturate de nava spațială New Horizons. Există un top zece cele mai spectaculoase fotografii care arată planeta de la granița sistemului solar.

În urmă cu câțiva ani, sonda NASA New Horizons trimitea acasă vederi din călătoria din spațiu, în timp ce se apropia de ținta sa: Pluto. New Horizons a trimis și trimite în continuarea fotografii care îți arată o altă față a Universului.

Ultima planetă a sistemului solar – sau pseudoplanetă – a fost mereu un punct de interes pentru cercetători, dar și pentru oamenii de rând. Asta pentru că Pluto se află în mijlocul întunericului – sau nimicului ai spune – la o distanță greu de imaginat și înțeles pe deplin.

Misiunea New Horizons a început în ianuarie 2006. După nouă ani de colindat, sonda a arătat omenirii Pluto, cum nu a mai fost văzută. New Horizons a fost o premieră, din două puncte de vedere. A fost prima sondă care a străbătut spațiul și a ajuns până la Pluto, dar a arătat și imagini cu priveliștea impresionantă a acesteia. Ținând cont că evenimentul a fost unul extrem de important, mai ales pentru astronomi, imaginile au făcut înconjurul lumii.

Pluto gif faze

Există mult mai multe fotografii care o arată pe Pluto înecată în întuneric. Nu există cea mai bună fotografie cu Pluto, există un top zece fotografii care arată planeta pitică la frontiera galaxiei. Pentru oamenii de știință, această sarcină a fost destul de grea. Asta pentru că mai toate fotografiile trimise de New Horizons erau „cele mai bune fotografii cu Pluto”.

În orice caz, NASA a creat un top al celor mai bune fotografii, top care cuprinde zece dintre cele mai spectaculoase imagini cu și despre Pluto pe care omenirea le are momentan.

Pluto a fost descoperită în 1930 de astronomul american Clyde Tombaugh. Inițial, a fost considerată cea de-a noua planetă a sistemului nostru solar, fiind și cea mai îndepărtată de Soare. Mai târziu, în august 2006, din cauza dimensiunii sale reduse, Uniunea Astronomică Internațională i-a retras titlul de planetă, trecându-o în categoria planetelor pitice.

[readmore]

Înainte să avem acces la pozele New Horizons, omenirea a avut o vagă idee despre ce este și ce se întâmplă pe Pluto, datorită imaginilor realizate cu telescopul Hubble. Desigur, imaginile trimise de New Horizons sunt net superioare.

În orice caz, după ce sonda a văzut ce era de văzut, a luat-o pe urmele Voyager, în căutare de răspunsuri pentru noi planete și galaxii.