Omul care a construit un accelerator de particule în garaj

de: Andreea Cuzub
29 09. 2018

Michio Kaku este un fizician și futurist american de origine japoneză, profesor la catedra de fizică teoretică de la City College of New York.

Acesta a devenit cunoscut pentru cărțile sale, aparițiile de la televizor, radio și film și ideile sale legate de știință, inteligență artificială, extratereștri etc. De asemenea, el este fondator al teoriei corzilor, potrivit căreia, dacă am avea la dispoziție o tehnologie care să ne permită să vedem materia la un ordin de magnitudine superior celui observabil cu instrumentele actuale, am observa că particulele fundamentale nu sunt punctiforme, cum le descrie știința, ci sunt constituite din bucle minuscule unidimensionale.

Cu toate că Michio Kaku a devenit mai vizibil în lumea științei în ultima perioadă, pasiunea sa pentru știință se trage încă din perioada copilăriei. În timp ce studia la Liceul Cubberley din Palo Alto, Kaku a construit un accelerator de particule în garajul părinților săi.

Scopul proiectului științific a fost de a genera un fascicul de raze gamma destul de puternic pentru a crea antimaterie.

La târgul Național de Știință din Albuquerque, New Mexico el i-a atras atenția fizicianului Edward Teller, care i-a acordat bursa de inginerie Hertz. Kaku a absolvit Universitatea Harvard în 1968, unde a fost primul în clasa de fizică.

De atunci și până acum, Kaku a devenit o figură influentă pentru lumea științei, fiind gazda unei emisiuni săptămânale la radio, numită „Exploration”. De asemenea, el a apărut în nenumărate emisiuni și programe precum Good Morning America, The Screen Savers, Larry King Live, CNN, ABC News, CBS News, NBC News, Fox News Channel, The History Channel etc.

În 1999, Kaku a fost unul dintre oamenii de știință care au apărut în filmul Me & Isaac Newton. Totodată, a apărut în filmul documentar Obsessed & Scientific, în documentarul UFOs: Seeing Is Believing etc.

Michio Kaku a devenit popular în media, datorită cunoștințelor sale, dar mai ales abordării accesibile în prezentarea unor subiecte complexe ale științei. În timp ce scrierile sale se limitează la fizica teoretică, aparițiile sale din media acoperă o gamă largă de alte subiecte, de la scara Kardashev, până la subiecte mai ezoterice, cum ar fi găurile de vierme și călătoriile în timp.