Ce ne pregătește viitorul, conform unui expert

Ce ne pregătește viitorul, conform unui expert

De-a lungul timpului au tot existat oameni în măsură să prezică viitorul, ținând cont de demersurile și evoluția tehnologiei în lume. Unele dintre ele s-au îndeplinit, altele nu, dar asta nu înseamnă că, la un moment dat, nu vor avea loc și asta pentru că nu există un „The end” al lumii. Deocamdat, cel puțin. 

În orice caz, un astfel de om capabil să aibă viziuni asupra viitorului este și Dr. Michio Kaku, fizician, futurist și om de știință destul de cunoscut. Deși nu este la fel de mediatizat ca Stephen Hawking, el este autorul „Fizica imposibilului” și co-fondator al teoriei câmpului corzilor.

Potrivit acestei teorii, dacă am avea la dispoziție o tehnologie care să ne permită să vizualizăm materia la un ordin de magnitudine mult inferior celui observabil cu instrumentele actuale, am constata că aceste particule fundamentale nu sunt punctiforme, așa cum le descrie știința astăzi, ci sunt constituite din bucle minuscule unidimensionale.

În orice caz, Kaku a dat o mai bună înțelegere fizicii și locului nostru în Univers, o perspectivă unică asupra trecutului, prezentului și, în cele din urmă, viitorului nostru. Astfel, una dintre predicțiile sale despre viitor are legătură cu Legea lui Moore.

Fizicianul spune că în maximum zece ani vom vedea prăbușirea acestei legi. „De fapt, vedem deja o încetinire a Legii lui Moore. Puterea calculatorului nu-și mai poate menține creșterea exponențială rapidă folosind tehnologia standard de siliciu”, spune Kaku. Încă din 2005, diverși fizicieni se așteptau ca această tendință, bazată pe Legea lui Moore, să rezite cel puțin pânâ în 2020, după ce a început să se estimeze că numărul de tranzistori se va dubla la fiecare 3 ani.

În decembrie 2016, fizicianul a făcut mai multe predicții despre viitor, perioade de cinci zece sau 20 de ani. La început de 2017, tot el a reamintit tuturor despre importanța științei pentru prosperitatea umană, dar și despre rolul integral pe care îl joacă simpla curiozitate în dezvoltarea științifică. Ca rezultat, punem întrebări și încercăm să și răspundem la ele.

Cu toate acestea, predicțiile doctorului Kaku nu sunt întotdeauna teoretice. În primăvara anului trecut, el a folosit exemplul unui asteroid din apropiere pentru a discuta despre posibilitatea ca asteroizii să aibă un impact semnificativ asupra vieții pe Pământ în viitor.

Fizicianul a vorbit și despre momentul când vom putea confirma existența vieții extraterestre pe Pământ. Declarațiile sale se referă la un articol din New York Times despre un program extrem de secret al Pentagon. Kaku a prezis că este posibil să descoperim viața extraterestră când și unde nu ne așteptăm, iar într-o astfel de situație ciudată va fi esențial să ne păstrăm mintea deschisă.

Citește și:
Sursa: Futurism