Stephen Hawking a scris, înainte de moarte, teoria universurilor paralele

Stephen Hawking a scris, înainte de moarte, teoria universurilor paralele

Fizicianul Stephen Hawking a murit în martie 2018, dar moștenirea pe care ne-a lăsat-o continuă să fie legendară. Așa e cazul și cu teoria privind multiversuri (universuri multiple).

Cunoscutul fizician și cosmolog a scris o lucrare de cercetare despre existența unor universuri paralele asemănătoare cu ale noastre. Lucrarea a fost publicată în Journal of High-Energy Physics. Potrivit BBC, studiul a fost finalizat cu câteva săptămâni înaintea morții lui Hakwing.

Coautorul lucrării, Thomas Hertog, a declarat că el și Hawking se luptau cu ideea că Big Bang-ul a dus la crearea mai multor universuri, care există în spațiu. Acestora nu le-a fost clar dacă legile fizicii care se aplică în universul nostru s-ar aplica și în cele alternative.

Hertog spune că, în teoria veche existau tot felul de universuri: unele erau goale, altele erau pline de materie, unele se extindeau prea repede, iar altele aveau o durată scurtă de viață. „Misterul este motivul pentru care trăim în acest univers special, unde totul este bine echilibrat, astfel încât viața să poată apărea”, a mai spus el.

Lucrarea celor doi folosește noi tehnici matematice pentru a restabili ordinea unor vederi haotice anterioare ale multiversului și sugerează că aceste universuri diferite sunt supuse legilor fizicii pe care le știm deja. Hertog spune că studiul reduce multiversul la un set mai ușor de înțeles și abordat de universuri, care arătau la fel.

De asemenea, ei le-au oferit celorlalți cercetători o cale pentru a detecta prezența altor universuri, prin căutarea unei microunde cosmice care a rămas în urma Big Bang-ului.

Thomas Hertog mai spune că procesul de comunicare a devenit mai dificil, odată cu apropierea morții lui Hawking – deși fizicianul nu a arătat niciodată semne că ar vrea să renunțe.

Pe lângă această lucrare, Hawking mai are cel puțin încă două studii care sunt pregătite pentru publicare, potrivit The Guardian.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: