Meteoritul cu diamante care a ajuns pe Pământ oferă lecții despre Univers

de: Daniel Ștefan
18 04. 2018

Meteoritul plin cu diamante care a căzut pe Pământ ne dezvăluie mai multe detalii din trecutul Sistemului Solar. Meteoritul ar putea proveni de la primele corpuri cerești care au gravitat în jurul Soarelui.

Sună bine să cadă diamante din cer, așa-i? Singura bogăție pe care ne-ar putea-o oferi acești meteoriți este însă cea a cunoașterii pentru că ei sunt mai vechi decât ți-ai închipui. Dacă te-ai putea întoarce în timp, Sistemul Solar ți s-ar părea de nerecunoscut în primii săi 10 milioane de ani de existență. Sigur, nu știm prea multe nici despre actualui sistem, dar cu siguranță nu a arătat ca în imaginile NASA din prezent.

La începutul formării Sistemului Solar, în jurul Soarelui gravitau așa-numitele protoplanete, corpuri cerești formate din gaze, praf și roci de mărimea Mercurului sau lui Marte și nu ți-ar fi dat impresia că unul dintre ele avea să evolueze astfel încât să susțină viața.

Meteoriții care conțin diamante, denumiți „ureilites” (m-am ferit să dau un echivalent terminologic in română – n.r.), sunt printre cei mai vechi din Sistemul Solar și se pare că sunt fragmente ale acelor corpuri cerești primordiale care fie s-au dezintegrat pe parcurs, fie au format planetele pe care le vedem azi.

Metoda prin care cercetătorii studiază proveniența acestor fragmente este una cu totul specială. Dacă pentru observarea spațiului se folosesc telescopuri, pentru ceea ce cade pe Pământ se folosesc microscopuri cu electroni.

Fragmentul de ureilite care a căzut în Sudan, în deșertul Nubian, în 2008, a atras atenția oamenilor de știință pentru că e curios cum au reușit acele diamante să se păstreze în acea stare în spațiul cosmic. Cercetătorii explică formarea lor minerală prin exercitarea unei presiuni de proporții gigantice a rocilor, pentru că numai în acest fel s-ar fi putut forma.

[readmore]

Acești meteroiți conțin fier și sulf mineralizate care s-au format la presiuni de peste 20 de gigapascali. Nu-ți spune prea multe această unitate de măsură, nu? Ei bine, atunci când mergi, tu exerciți o presiune pe sol de circa 14.000 de pascali. Un gigapascal e echivalent cu un miliard de pascali.

Imaginează-ți acum cam ce înseamnă acea presiune de 20 de gigapascali. Ea numai la nivel planetar s-ar fi putut produce și e, într-adevăr, un scenariu apocaliptic. În acest fel ne putem da seama ce haos era prin acest Sistem Solar la începuturile sale.