NASA lansează telescopul care să caute extratereștri cu ajutorul lui Musk

NASA lansează telescopul care să caute extratereștri cu ajutorul lui Musk

NASA lansează un nou telescop care să vâneze planete. Misiunea începe 16 aprilie și va fi lansat pe orbită la bordul unei rachete SpaceX, a lui Elon Musk.

Noul telescop NASA, lansat cu ajutorul lui Elon Musk, este numit Transit Survey Satellite. Mai simplu spus, TESS. Oamenii de știință de la MIT care au planificat misiunea spun că noul instrument ar putea descoperi mii de planete în decurs de 24 de luni. Printre ele s-ar putea descoperi cel puțin 50 de lumi de dimensiunea Pământului, care ar putea fi locuite de extratereștri.

TESS este programat să plece în spațiu de la Cape Canaveral, Florida, la 18:32 ora locală sau 1:32 ora noastră. Racheta Falcon 9 de 70 de metri va găzdui noul telescop. După acest eveniment, SpaceX va încerca să salveze racheta și odată cu ea va salva milioane de dolari.

„TESS va descoperi noi planete care orbitează stele luminoase. Dacă avem noroc, vom descoperi zeci de planete asemănătoare Pământului”, a declarat SpaceX într-un comunicat de presă. „TESS va căuta o scădere a luminozității stelelor, ceea ce indică faptul că o planetă care orbitează regulat trece prin fața ei”.

SpaceX va transmite emisiuni live ale lansării TESS, probabil începând cu 18:15 ora locală – 1:15 ora noastră. După ani de lansări de rachete prin satelit, SpaceX a câștigat recent încrederea guvernului și a început această practică. Probabil că popularitatea mașinii Tesla trimisă în spațiu de Musk a fost un argument destul de convingător.

La început de februarie, Musk a trimis o Tesla Roadster să zboare în jurul Pământului, la bordului căreia a plasat un manechin îmbrăcat în salopetă pe scaunul șoferului. Vehicului a fost lansat de Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă operațională din lume.

„Trebuie să existe lucruri care să te inspire, care să te facă fericit când te trezești dimineața. Ele fac parte din umanitatea noastră”, spunea Musk în Martie. „De aceea am făcut-o. Am făcut-o pentru mine”.

Imediat după asta, însă, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică le-a spus celor de la SpaceX că există o restricție guvernamentală și că au nevoie de o licență dacă vor să arate imagini cu Pământul din spațiu. SpaceX a solicitat o licență pentru asta.

În orice caz, nu ar trebui să existe probleme cu vizionarea online a TESS. Asta pentru că este o navă finanțată de NASA.

Citește și: