Experiență: am folosit Windows 95, Winamp, Paint și nu numai în browser

de: Alexandru Puiu
12 04. 2018

În funcție de vârsta pe care o ai, vechile sisteme de operare și aplicațiile de PC din anii ’90 s-ar putea să-ți fi marcat copilăria. Acum le poți experimenta din nou în browser, începând cu vechile sisteme de operare Windows sau Mac OS și până la Winamp.

Pentru că am fost foarte norocos, primul meu computer a fost un desktop cu un Intel Pentium la 133Mhz, 128MB RAM și două hard disk-uri. Unul era de 175MB și cel de-al doilea de 4,3GB. Pe cel micuț, am făcut numeroase experimente pentru a instala Windows 98, ca hard disk-ul mai încăpător să-mi rămână pentru muzică și jocuri.

Nici măcar poze digitale nu aveam la acea vreme. Am fost norocos pentru că majoritatea colegilor mei din clasa a opta aveau încă un 486 DX sau 486DX2 cu 16 sau, eventual, cu 32MB RAM. Până și prezența unei unități optice în ecuație reprezenta un lux.

Îmi aduc aminte momentul exact în care l-am cumpărat.

Fiind deja foarte fudul într-ale tehnologiei, eram convins că nu am nevoie de sistemul Windows 98 de pe el. Plănuiam să-mi instalez pretențiosul și defectuosul Windows Me (Millenium), proaspăt lansat pe piață.

După numeroase experimente, am rămas până la urmă la Windows 98, deși, pentru o perioadă, am avut instalat chiar și Windows 95. Detaliile contează însă mai puțin. Important este că, respectiva perioadă din viața mea mi-a dezvoltat entuziasmul pentru tehnologie, pentru remedierea problemelor și instalării complicate de software.

În ziua de azi, tot ce ține de tehnologie este semnificativ mai prietenos comparativ cu situația din piață de acum 15 – 20 de ani. Interfețele programelor nu erau atât de prietenoase atunci și, într-o oarecare măsură, îți făceau viața mai dificilă. Ăsta era farmecul lor.

Decât să asculți însă povești de la ”bătrâni”, mai bine testezi și tu câteva mostre de istorie din domeniul computerelor personale. Acestea sunt disponibile online, ca aplicații web pe care le poți experimenta pe aproape orice dispozitiv conectat la internet. De la Windows 3.0, până la vechiul Paint, ai fi surprins vizavi de ce poți face într-o fereastră de browser.

Windows 3.0, Windows 95 și clasicul Mac OS în Browser

În teorie, Windows 1.0 a fost primul sistem de operare cu ”ferestre”. Pentru că prima tentativă nu este niciodată una foarte reușită, Windows 3.0 a fost primul care a făcut valuri în industrie, câțiva ani mai târziu.

Același Windows 3.0 este disponibil pentru a fi experimentat în browser prin intermediul unui emulator surprinzător de bine pus la punct.

Este suficient să accesezi această adresă prin intermediul browserului tău preferat și să experimentezi la prima mână cum funcționau PC-urile în urmă cu aproximativ 25 de ani. Dacă îți mai aduci aminte câteva comenzi de MS DOS, aceasta este cea mai bună cale pentru a le experimenta în mediul lor nativ.

Windows 95 este cel mai important upgrade adus Windows 3.11 și primul pas spre interfața și meniurile pe care am ajuns cu toții să le asociem cu ideea de Microsoft Windows. Deși pare greu de crezut la această oră, când s-a lansat Windows 95, oamenii au stat la coadă de parcă ar fi fost un nou iPhone.

Windows 95 poate fi testat în browser folosind acest link. Trebuie doar să apeși pe Start Windows 95 după ce ți s-a încârcat pagina web. În funcție de viteza ta la internet, prima rulare s-ar putea să dureze câteva minute. Pentru ca experiența să fie și mai autentică, e bine de știut că funcționează și în fullscreen.

În lipsă de altceva, poți să te joci Minesweeper sau Solitaire în acest fel.

Cu toate că este puțin probabil ca prima ta interacțiune cu un computer să fi avut legătură cu un Macintosh, una dintre primele versiuni de Mac OS este de asemenea disponibilă online și e compatibilă cu orice browser.

Având în vedere că a fost lansat cam în aceeași perioadă cu Windows 3.0, te ajută să-ți faci o părere despre evoluția celor mai populare SO-uri în aproximativ 30 de ani de la lansare. Întreaga experiență este accesibilă aici.

Software cu vechime în browser: Winamp, Paint și multe jocuri

Primele tale melodii au fost probabil în MP3 și, există posibilitatea ca, o mare parte din colecția ta actuală de muzică să fie în continuare în respectivul format – MPEG Layer 3. Cel mai bun, mai popular și mai flexibil program pentru redarea acelui tip de conținut audio a fost Winamp, chiar dacă s-a „devalorizat” între timp.

Dezvoltarea de noi versiuni a încetat în urmă cu aproximativ cinci ani. Ultima variantă 5.66 este în continuare disponibilă pentru descărcare pe Winamp.com.

Dacă vrei să știi cum se asculta muzică acum 20 de ani, poți accesa acest link. Pentru că ar fi fost ciudat altfel, varianta online de Winamp 2.0 redă fără probleme muzica pe care o ai deja pe sistem. Este suficient doar să o selectezi în File Explorer și să o tragi cu drag & drop în playlistul gol.

Microsoft Paint nu avut un impact cultural la fel de mare ca Winamp, dar reprezintă cu siguranță primul editor foto pe care l-au experimentat foarte mulți dintre noi. Trecând peste creațiile incredibil de realiste pe care le-am văzut realizate în Paint, versiunea originală a instrumentului software creat de Microsoft pare cu siguranță desprinsă din anii ’90.

Dacă în 2018 îți petreci cea mai mare parte din timp în Adobe Photoshop, ar fi păcat să nu daci câteva clickuri la această adresă pentru a-ți aduce aminte de unde ai plecat. Apropo, cu meniul File îți poți deschide propriile poze, iar dacă nu te descurci, există întotdeauna un meniu surprinzător de stufos pentru ajutor – Help.

Ca bonus, dacă ți-ai pierdut tinerețea prin Office 1997, îți aduci cu siguranță aminte de primul tău asistent virtual. Clippy era o agrafă jucăușă surprinzător de animată pentru vremea ei.

Dacă nu te descurcai în Word sau întâmpinai o problemă la o formulă în Excel, se oferea imediat să-ți facă viața mai ușoară. Deși este puțin probabil să te mai bucuri vreodată de aceleași sfaturi, toate animațiile cu care veneau la pachet asistenții interschimbabili din Microsoft Office sunt disponibile online aici.

În cazul în care viziunea ta de divertisment nu implică testarea unor sisteme de operare de acum 25-30 de ani, Arhiva Internetului are o colecție surprinzător de stufoasă de jocuri pixelate ce par desprinse de pe consolele Rambo.

Acelea sunt, de fapt, jocuri ce au fost lansate pentru PC-uri în aceeași perioadă în care Windows 3.1 era la modă.

Una peste alta, computerele au evoluat incredibil de mult în ultimele decenii, iar pretențiile utilizatorilor au explodat între timp, atât din perspectiva performanței, cât și a interfețelor grafice. Cu mici excepții, aproape orice software pe care îl utilizezi în mod regulat este de 10 ori mai prietenos acum, decât în urmă cu 10 ani.

Asta nu înseamnă însă că trebuie să uiți vreodată de unde au plecat.