Windows 10 are acest nume din cauza versiunilor Windows 95 și 98

Windows 10 are acest nume din cauza versiunilor Windows 95 și 98

Lumea aștepta ca săptămâna aceasta Microsoft să prezinte Windows 9. Lumea nu aștepta ce trebuia, deoarece compania a prezentat Windows 10. Schimbarea nu este doar joacă, ci ar putea avea legătură cu Windows 95 și Windows 98.

microsoft windows 10

Înainte de evenimentul de marți, așteptam de la Microsoft Windows 9. Totuși, compania a anunțat Windows 10 și directorul diviziei Windows a spus că e cel mai potrivit nume. Denumirea n-are însă legătură cu ce e corect și ce nu, ci cu programele deja create pentru Windows și care ar putea să nu funcționeze bine. Mai precis, Windows 95 și Windows 98 au nume care încep cu „9“, iar asta a dus la Windows 10, conform PCWorld.

Windows este cel mai popular sistem de operare din lume, dar are câteva versiuni în uz și aplicațiile trebuie să ruleze pe aproape toate. Pentru a nu strica această compatibilitate, a ales numele „Windows 10“. Asta pentru că în codul aplicațiilor este trecută o condiție care testează compatibilitatea. Dezvoltatorii nu le-au creat să verifice dacă Windows-ul de pe PC e 95 sau 98, ci doar dacă începe cu „Windows 9…“. Windows 9 ar fi, deci, din start incompatibil cu astfel de aplicații.

Până acum, a avut sens să implementezi acest protocol de verificare, aveai doar două versiuni de care să te preocupi, dar Windows 9 ar fi fost a treia și ar fi fost cea mai nouă. Pentru Microsoft cea mai ușoară cale a fost să aleagă un alt nume. Mai mult, Microsoft îi împacă și pe dezvoltatori, și pe cei care folosesc aplicațiile mai vechi.

Windows 10 va fi acea versiune care să aducă unificarea între platformele mobile și cele clasice, dar asta nu se va întâmpla prea curând. Windows 10 va fi lansat abia în 2015 și, deocamdată, nu există versiuni de test pentru dispozitive mobile. Vestea bună e că odată cu unificarea o aplicație făcută pe un sistem de operare poate rula pe mai multe dispozitive. Acestea vor fi disponibile în magazinul de aplicații One Store, unde utilizatorii vor descoperi programe pentru telefoane, tablete și calculatoare. Mai multe despre Windows 10 găsești în articolul dedicat.