De ce s-au oprit toate iPhone-urile expuse unei scurgeri de heliu la spital
O scurgere de heliu care a avut loc într-un spital, din cauza unui aparat de rezonanță magnetică, a dus la blocarea tuturor iPhone-urilor expuse.
iPhone-urile și Apple Watch-urile par că nu se împacă prea bine cu heliul, iar asta a descoperit un angajat de la IT dintr-un spital. La unitatea Morris Hospital, din Illinois, a fost instalat recent un aparat de RMN, iar din cauza acestuia, telefoanele și ceasurile marca Apple au luat-o razna.
Eric Woolridge a postat pe reddit pățania sa, care a avut loc pe 8 octombrie. IT-istul a fost asaltat cu întrebări de către angajații spitalului, după ce telefoanele acestora s-au oprit fără motiv. În paralel, în spital era instalat un nou aparat de RMN.
Pentru că RMN-ul folosește un câmp magnetic foarte puternic, Woolridge a crezut că un puls electromagnetic (EMP) generat de mașinărie a dezactivat telefoanele. Totuși, un EMP ar fi dezactivat toate dispozitivele electronice. După un tur al spitalului, IT-istul a descoperit că aproximativ 40 de dispozitive Apple erau afectate, în timp ce cele cu Android și restul calculatoarelor erau în regulă.
Woolridge a descoperit că mașinăria RMN a fost instalată greșit, astfel că heliul evaporat din circuit a ajuns în spital. În total, cam 120 de litri de heliu, sau 90.000 de metri cubi, au ajuns în spital. IT-istul a făcut teste cu heliu, ca să vadă dacă gazul poate închide un iPhone.
Acesta a pus un iPhone 8 Plus într-o pungă sigilată, apoi a adăugat heliu. Cronometrul pornit pe telefon accelerează de-a lungul videoului, până ce ajunge într-un moment în care se oprește complet.
Conform celor de la iFixit, atomii de heliu pot afecta cipurile de siliciu MEMS. Aceste sisteme sunt folosite pentru giroscoape și accelerometre în telefoane, iar atomii de heliu sunt suficient de mici încât să pună probleme funcționării. Totuși, și sistemele Android au astfel de cipuri, dar n-au fost afectate.
Asta se întâmplă deoarece Apple a renunțat la ceasurile bazate pe cuarț pentru telefoanele sale, în favoarea unora bazate tot pe siliciu. Deoarece ceasurile sunt un element de bază în calculatoare și telefoane, perturbarea lor cu atomi de heliu poate să blocheze complet sistemul.
În acest caz, heliul de la aparatul RMN s-a infiltrat în iPhone-uri și le-a făcut ceasurile să o ia razna. Apple nu e străină de fenomen, deoarece în manualul de utilizare îți menționează explicit că ”expunerea iPhone-ului la medii cu concentrații ridicate de chimicale industriale, inclusiv gazele precum heliul, pot afecta funcționalitatea telefonului”.