Efectul nebănuit asupra psihicului pe care îl are Reddit pentru utilizatorii săi

Efectul nebănuit asupra psihicului pe care îl are Reddit pentru utilizatorii săi

Reddit este un loc renumit pentru mediul sexist, rasist și hărțuitor pe care îl oferă utilizatorilor săi, însă cumva reușește să aibă un efect pozitiv asupra psihicului acestora.

Mai exact, deși este un mediu relativ toxic, Reddit îi ajută pe oameni să se descurce cu bolile psihice.

Site-ul este compus din mii de subreddit-uri, unde oamenii postează în funcție de subiect – muzică, sport, știri, filme, pisici și tot așa. Fiecare subreddit are regulile, abonații și moderatorii săi. Printre aceste mici comunități se regăsesc și grupuri de sprijin pentru oamenii care vor să își împărtășească poveștile și probleme cu ceilalți – fie că scopul este să primească sfaturi sau să își plângă de milă împreună.

În 2017, cercetătorii de la University of Utah au vrut să afle cum ar putea asemenea subreddit-uri (de tipul r/depression) să influențeze sănătatea mintală a abonaților. Ei au descoperit că ele îmbunătățesc pisihicul acestora.

Studiul a fost publicat în Journal of Medical Internet Research (JMIR). Cercetătorii au analizat limbajul abonaților de pe subreddit-ul pentru depresie și au fost cu ochii în patru după cateogorii precum emoții pozitive, emoții negative și tristețe. Au descoperit că limbajul utilizatorilor s-a înbunătățit în nouă din zece categorii, semn că subreddit-ul pentru depresie a determinat o schimbare pozitivă a emoțiilor utilizatorilor.

Într-un studiu de urmărire publicat tot în JMIR, cercetătorii au observat nivelul de lizibilitate al posturilor utilizatorilor frecvenți  de pe subreddit-urile r/depression, r/bipolar și r/schizophrenia. Pentru grupul de control, au avut în vedere subreddit-urile r/happy, r/bodybuilding și r/loseit. Au observat că utilizatorii care postau în subreddit-urile destinate problemelor psihice aveau  inițial dificultăți în a exprima clar ce voiau să spună.

Cercetătorii au văzut cum în timp, acei utlizatori cu dificultăți de exprimare și-au îmbunătățit semnificativ și statistic diversitatea lexicală și nivelul de lizibilitate. „Am început să observ că pe măsură ce se implică mai mult și participă mai mult se calmează și se exprimă ceva mai bine”.

Următorul pas pentru cercetători este să descopere o cale prin care să folosească concret ce au descoperit. Una din idei implică utilizarea unor sisteme automate care analizează limbajul și îi alertează pe moderatori în cazul în care posturile unui abonat devin mai puțin lizibile.

Citește și: