INTERVIU Cum a ajuns laptopul să-și facă loc în viețile noastre de gameri
Undeva prin 2010 cred că a fost atins vârful dezbaterii dacă PC-ul mai are viitor sau nu. Unii spuneau că va fi era „post-PC”, alții erau încrezători în vremea „PCplus”. Sincer, în 2018, ambele co-există și lângă ele și-a făcut loc PC-ul de gaming preferat de o mulțime de pasionați sau entuziaști într-ale jocurilor video din întreaga lume.
Lenovo a anunțat la E3, cel mai mare eveniment de gaming din lume, o nouă serie de sisteme de gaming sub marca Legion. Sunt două laptopuri, sunt două sisteme ca un cub cu un mâner deasupra, dar mai sunt și două turnuri, „ca pe vremuri”. Întâi, sunt pentru gameri, apoi sunt pentru toți cei care vor performanță și un design care iese în evidență.
Pe piața computerelor personale, Lenovo încă se descurcă remarcabil. Firesc, a țintit și piața gamerilor. Astfel a apărut seria Legion. În 2018 a fost actualizată cu sistemele pe care le-am menționat deja. Cum la E3 am avut și ceva timp de hands-on cu noile sisteme, am vrut și să aflu mai multe.
Am vorbit cu Teddy Lee, senior product manager al Lenovo, care mi-a explicat unde mai e loc pentru compania sa pe piața de gaming, dar și ce ar trebui să știi despre aceste sisteme.
Lenovo Legion a fost un succes din primul an. Așa că abia acum începe greul
Lenovo a mai avut sisteme de gaming până acum. La IFA 2015, de exemplu, a anunțat seria Lenovo Y. În 2017, a introdus această serie nouă. Lee mi-a spus că noua gamă a mers foarte bine până acum. În cifre de vânzări, a crescut cu 90% în 2017 față de anul anterior, iar acest lucru se vede și în veniturile companiei. Segmentul dedicat gamingului al companiei chineze a ajuns la vânzări de un miliard de dolari, în condițiile în care în anul financiar 2017/2018, compania a avut venituri de 45,3 miliarde de dolari. „Gamingul este, cu sigurantă, un punct important in strategia de dezvoltare a Lenovo”, a spus Lee.
„Am reîmprospătat seria de laptopuri și desktopuri, iar acum au un look mai minimalist. Noi credem că arată foarte bine și utilizatorii vor fi încântați”, a mai adăugat Lee. Pe brandul deja popular pentru laptopuri și PC-uri, compania a intrat în cursa de gaming, unde să atingi performanța nu-i atât de ușor. În cursă mai sunt Dell, Acer, HP, dar și ASUS.
Pe măsură ce am ascultat explicațiile despre design și cum vor fi primite de către utilizatori mi-am dat seama și că Lenovo mizează și pe nișa celor care vor performanță pentru alte activități – de la procesare video la randări 3D de diverse proiecte – și prețuiesc aspectul. Încearcă, astfel, să furnizeze o alternativă și pentru cei care caută laptopuri puternice care pot fi folosite pentru jocuri, în timpul liber, dar care să aibă un look de business, în mediul profesional.
Cele mai mari schimbări la nivel vizual le-au suferit laptopurile.
Asta este evident când vezi că majoritatea porturile au fost amplasate în partea din spate a dispozitivului. Astfel, ecranul nu începe fix din margine, ci mai din interiorul laptopului. „Am primit feedback din partea gamerilor și ne-au spus că vor asta. Noi le-am oferit ce ne-au cerut”, mi-a explicat Lee. „Am păstrat un singur port în lateral pentru mouse.”
Știu că gamerii sunt o categorie destul de pretențioasă, dar poate fi un lucru foarte bun pentru companii. Pe măsură ce ei solicită anumite opțiuni, îți poți da seama cam care poate fi direcția. Lee mi-a zis că un lucru interesant pe care l-au aflat de la comunitatea de gaming, în etapa de dezvoltare a sistemelor, este că un laptop nu-l folosesc pentru gaming. „E un instrument și pentru muncă, și pentru alte sarcini. Drept urmare, vor un PC care să fie modern pe care pot face mai mult decât să se joace”, mi-a explicat acesta.
De ce nu sunt cele mai puternice plăci video pe noile sisteme
Niciunul dintre modelele prezentate la E3 nu vine echipat cu cele mai puternice plăci video existente la ora actuală, precum Nvidia GeForce GTX 1070 sau 1080. Despre acest lucru, reprezentatul Lenovo a spus că aceste setup-uri sunt mai mult decât de ajuns pentru a putea juca cele mai populare jocuri de la ora actuală, cum ar fi Fortnite, PUBG sau Dota. „Vrem să le lăsăm gamerilor oportunitatea de a își face un upgrade dacă simt nevoia. GeForce 1080 Ti este o placă video extrem de puternică destinată celor care vor acea experiență ultra high”, a adăugat el.
Sigur, dacă vrei mai mult de la un sistem, mereu ai la dispoziție opțiunea de overclocking. „Le oferim gamerilor posibilitatea de a crește performanța atât a procesorului, cât și a memoriei RAM, pentru un plus de performanță”, a declarat Lee. Asta direct din Windows 10, ceea ce va fi un avantaj imens și pentru cei care nu vor să se complice cu diverse setări.
La ce te poți aștepta pentru următorul upgrade al seriei
Cei care doresc un pachet pentru performanță maximă ar putea beneficia în viitor de sisteme mai performante. „Noi credem că este suficient de puternic acest setup, dar sigur vom face o reîmprospătare a produselor de fiecare dată când vor fi noi componente pe piață”, mi-a mai spus Lee. Totodată, PC-urile turn pot fi actualizate rapid chiar de către utilizator, fără să aibă nevoie de tot felul de unelte.
În aceeași notă a performanței sau alegerii, Lee mi-a mai dezvăluit că, deși produsele prezentate la E3 au venit echipate cu procesoare Intel și plăci video Nvidia, viitorul va fi și pentru AMD cu Ryzen și Radeon. „Cu siguranță vom avea laptopuri și desktopuri care vor rula pe platforma AMD pentru cei care preferă asta”.
De ceva timp laptopurile de gaming au devenit tot mai viabile pentru cei care-și doresc un calculator performant, dar nu vor un desktop. Care este însă motivația din spatele acestei decizii a Lenovo de-a miza mult și pe gamingul portabil? Ei bine, pe scurt, depinde de piață, ocazie cu care am aflat un aspect important. „De exemplu, jucătorii din China preferă laptopurile, deoarece au locuințe mai mici și nu au nevoie de o unitate mare. De asemenea, laptopurile le pot folosi și la muncă, la școală și pentru gaming. În China, cu siguranță, cele mai populare sunt laptopurile. În Europa este un balans între laptopuri și desktopuri”, a conchis Teddy Lee.
Sunt nuanțe stabilite de piață, asta e cert, dar uite cum un trend din China a ajuns să prindă și-n Europa, și-n America, și nu numai. Personal cred că pe măsură ce vom vedea tot mai mulți nomazi digitali, vom vedea și o dezvoltare accentuată a sistemelor portabile și ultraportabile performante.