Insula de gunoaie din Pacific e de câteva ori mai mare decât România
Cel mai mare loc în care se adună deșeurile din ocean crește de la o zi la alta. Acum, insula de gunoaie conține 79.000 de tone de material plastic.
Cercetările au descoperit că mai mare acumulare de plastic oceanic din lume, cunoscută ca insula de gunoaie din Pacific, este acum de șase ori mai mare decât România. Imaginile aeriene arată 79.000 de tone de plastic în zona uriașă de acumulare din vestul Californiei, cifră de 16 ori mai mare decât estimările anterioare.
Rezultatele sugerează că în zonă există mult mai multe materiale plastice decât credeau oamenii de știință și că microplastica se acumulează rapid în regiune.
Micile particule toxice intră în alimentele noastre atunci când sunt consumate de pești. Astfel, ele pătrund în organele interne și pot transporta substanțe chimice toxice în organism.
„Insula de gunoi din Pacific este situat la jumătatea dintre Hawaii și California. Ea se formează prin convergența curenților la suprafața mării, care acumulează deșeuri plutitoare din plastic”, spune Laurent Lebreton, co-autorul studiului. „Deșeurile din plastic se pot descompune în mici fragmente, adesea denumite microplastice, care pot fi dăunătoare vieții marine”.
Cercetătorii au descoperit că materialele plastice constituie 99,9% din resturile din această parte a oceanului. Cel puțin 46% din plastic provenea de la plasele de pescuit, iar peste trei sferturi din material sunt resturi mai mari de cinci cm. Microplasticele reprezintă 8% din masa totală a plasticului.
Deși majoritatea obiectelor mari s-au descompus în fragmente, cercetătorii au reușit să identifice un număr mic de obiecte, inclusiv containere, sticle, capace, curele de ambalare, frânghii și plase de pescuit.
„Estimăm că în jur de 80.000 de tone de material plastic plutește în prezent într-o zonă de 1.6 milioane de km pătrați. Prin compararea rezultatelor noastre cu studiile anterioare, constatăm că poluarea plastică a crescut exponențial începând cu 1970, atunci când primele măsurători au fost raportate”, a spus Lebreton.
Imagistica aeriană a permis numărarea și măsurarea mai exactă a deșeurilor, comparativ cu studiile anterioare care au folosit sondaje. Acest lucru ar putea explica parțial motivul pentru care estimările lor sunt mai mari decât cele realizate de alți cercetători.