China a găsit cea mai bună soluție împotriva deșeurilor spațiale

China a găsit cea mai bună soluție împotriva deșeurilor spațiale

Poluarea nu este o problemă cu care se confruntă doar Pământul, ci și spațiul, în care se adună o colecție tot mai mare de deșeuri spațiale care orbitează planeta noastră. De la rachete folosite la fragmente de sateliți vechi, milioane de bucăți de gunoi spațial nu numai că aglomerează spațiul, ci și amenință operațiunile astronauților.

Deșeurile pot provoca probleme serioase dacă se ciocnesc cu sateliții activi sau cu Stația Spațială Internațională (ISS). Pentru a combate această problemă care crește de la o zi la alta, cercetătorii chinezi explorează posibilitatea de a dezintegra resturile spațiale folosind stații laser orbitale.

Aceasta nu este prima inițiatică axată pe eliminarea deșeurilor spațiale. Cercetătorii propun să le tragă din orbit și să ardă în atmosfera Pământului. Cu toate acestea, proiectul cercetătorilor chinezi ”cu laser” ar putea fi cel mai eficient de până acum. Pentru studiul lor, oamenii de știință au simulat cu succes o stație laser pe orbită care ar putea să țină și să trimită bucăți spațiale sub patru cm lungime. Acest lucru ar putea oprească și să direcționeze gunoiul în atmosferă, ca să ardă, astfel împiedicând coliziunea.

Aceste stații laser orbitale ar putea rezolva o problemă majoră pentru industria spațială. În 2015, echipajul ISS a fost nevoit să-și evacueze locuințele, după ce un vechi satelit a amenințat că se va ciocni cu stația. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, ar fi putut afecta echipamentele în valoare de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, planul de sablare cu lase nu este lipsit de probleme. În primul rând, el este conceput să distrugă doar piese foarte mici de resturi spațiale. Încă nu este clar însă dacă ar putea împinge bucăți mai mari de deșeuri din spațiu. În plus, și logistica creării stațiilor laser ar fi complicată. Cine le-ar construi? Câte stații s-ar construi? Cât ar costa?

Agențiile guvernamentale ar trebui să elaboreze răspunsuri la aceste întrebări, dar și la altele.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: