23 nov. 2016 | 10:28

Tesla a conectat o insulă întreagă la energie solară

VIDEO ACTUALITATE

Tesla este cea mai puternică companie din lume când vine vorba de energie regenerabilă și mașini electrice, iar de curând, a reușit să creeze o rețea de panouri solare ce oferă curent unei întregi insule.

Încă de acum câteva săptămâni, s-a dezbătut achiziția SolarCity de către Tesla. SolariCity este cel mai mare furnizor din Statele Unite de soluții pentru energie regenerabilă, mai ales panouri solare. Compania avea peste 15.000 de angajați în momentul în care a intrat în portofoliul Tesla. Cu alte cuvinte, în mod oficial, Tesla nu mai este doar un producător de mașini electrice premium, ci și un gigant în domeniul panourilor solare și a soluțiilor de stocare a energiei regenerabile.

Primul proiect rezultat din respectiva achiziție a fost făcut public ieri și poate fi văzut detaliat în clipul de mai sus. Este vorba de darea în folosință a unei micro-rețele de electricitate în insula Ta`u din Samoa Americană. În respectivul teritoriu s-a instalat o rețea complexă de panouri solare completată de un set stufos de baterii pentru stocarea energiei generate. Aceleași baterii vor face o treabă foarte bună pe timp de noapte.

Proiectul este unul destul de impresionant și, cu toate că nu se știe exact când s-a început munca la el, este foarte probabil să se fi materializat într-un timp relativ scurt. Până de curând, insula Ta`u folosea generatoare pe motorină pentru alimentarea cu energie electrică pe întreaga insulă. Într-un an, consumau 414 tone de motorină în acest scop. În mod evident, pe lângă costurile ridicate, vechea soluție venea la pachet cu un impact devastator asupra mediului înconjurător.

Cei de la Tesla au afirmat că micro-rețeaua de electricitate poate asigura aproape 100% din necesarul de energie electrică de pe insula populată de 600 de rezidenți. Pentru acest proiect, s-au folosit 5328 de panouri solare și peste 60 acumulatori Powerpack pentru stocarea energie. Proiectul a fost finanțat de către Samoa Americană și autoritățile Statele Unite ale Americii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele