TEST ASUS Zenfone 5 – Cel mai nou telefon la care să fii atent
ASUS Zenfone 5 a fost anunțat în timpul MWC 2018. Este un telefon care sigur o să-ți atragă privirea măcar o dată. În 2018 mai mult ca oricând, ASUS a luat în serios și designul, nu doar specificațiile, prețul și funcționalitățile.
ASUS Zenfone 5 este un telefon mare, dacă judeci după ecran. Nu zici același lucru când îl ții în mână. Are un ecran de 6,2 inci într-un corp care până acum era pentru telefoane de 5,5 inci. Secretul stă în raportul de aspect: 19:9 pentru un display care a căpătat o crestătură similară celei de pe iPhone X.
[related]
ASUS are o explicație pentru zona de sus. Nu-i doar imitație de dragul imitației, ci a livrat ceea ce utilizatorii își doresc: ecran de sus până jos. Însă, tehnologic, așa se poate face acum. Fie ajungi la o crestătură, fie faci în partea de sus o margine. În fine, ca să închei cu ecranul, ocupă 90% din corp și e pe cât de impresionant ai putea crede că e din acest procent.
Specificații ASUS Zenfone 5: ecran IPS de 6,2 inci full HD+ cu raport de aspect 19:9, niveluri mari de luminozitate și suport pentru folosire cu mănuși; procesor Qualcomm Snapdragon 636 cu opt nuclee, baterie de 3.300 mAh, 6 GB de memorie RAM, scanner de amprentă, recunoaștere facială și două camere foto (12 MP f/1.8 și 8 MP f/2.2) pe spate cu una de 8 MP f/2 pentru selfie pe față.
Preț: ASUS Zenfone 5 Lite va costa 1.600 de lei și va fi disponibil din martie. ASUS Zenfone 5 va costa 2.100 de lei și va fi în magazine în aprilie. ASUS a mai anunțat și un model Zenfone 5z cu procesor Qualcomm Snapdragon 845 și 4, 6 sau 8 GB de memorie RAM. Acesta va fi lansat în iunie și prețul începe de la 480 de euro (încă nu e un preț pe România).
ASUS Zenfone 5 face două promisiuni mari: poze mai bune, performanță mai mare când vrei
ASUS Zenfone 5 are senzor Sony pentru camera de 12 megapixeli și compania crede că a găsit o rețetă prin care să livreze imagini mai bune pentru utilizatori. E clar că mare parte din utilizatori nu vor să intre în moduri Pro, să proceseze, să folosească diverse aplicații ca să ajungă la o poză excelentă. Vor să încadreze, să apese un buton și să aibă o imagine bună.
ASUS începe, cu Zenfone 5, să folosească algoritmi de inteligență artificială (AI) ca să livreze astfel de rezultate. Aplicația camerei a fost dezvoltată ca să recunoască 16 scene și subiecți, de la mâncare, oameni, apusuri până la text, coduri QR și chiar când telefonul e așezat pe un trepied. Asta ar trebui să aibă efecte directe și vizibile în saturația culorilor, în balansul de alb, expunere sau echilibrul între zone luminoase și întunecate.
Tot pe AI, ASUS Zenfone 5 are ceea ce compania numește AI Charging, care adresează o problemă pe care mulți utilizatori o au. Își lasă telefonul la încărcat peste noapte, iar dimineața îl iau la 100%. Problema e că telefoanele moderne se încarcă repede, iar mare parte din noapte stau la 100%. Asta faca ca bateria să nu aibă o durată de viață prea lungă. Cu AI Charging, ASUS încarcă Zenfone 5 până la 80%, iar spre dimineață îl duce la 100%.
Telefonul, în timp, învață la cât te trezești tu și se adaptează ciclurilor tale de somn, ca să îți dea energia aia de 100% când ai nevoie. O mențiune: are efect pentru durata de viață a bateriei, nu pentru autonomie. Astfel, în doi ani, să nu ai un telefon care te mai ține doar trei ore.
Tot la partea de AI, ASUS Zenfone 5 are și AI Boost. Probabil că celor care au gândit funcționalitatea le-a plăcut prea mult cu sună “inteligență artificială” și au folosit-o și aici, deși nu prea e cazul. Sau poate au fost cei de la marketing. Oricum, dincolo de nume, opțiunea e excelentă și ar trebui copiată de alții. Ai acest buton AI Boost în meniul de notificări, îl apeși și procesorul e dus la maximum. Crește performanța și, implicit, scade autonomia, dar ASUS susține c-a făcut asta pentru acei power useri care vor putere de calcul indiferent de consum.
ASUS Zenfone 5 e despre design, simplitate și adaptare la utilizator
ASUS Zenfone 5 are o aplicație pentru camera foto care va încerca să livreze poze mai bune pe baza unor informații predefinite și pe baza “învățării”. Acest ultim capitol e cel mai important. Când începi să folosești telefonul și să faci primele poze, poți alege cum îți place ție imaginea. Pe baza preferințelor tale, aplicația se adaptează și livrează rezultatele pe care ți le-ai dori. Astfel, camera foto devine o unealtă pe care nu mai trebuie s-o reglezi ca să obții ce vrei, ci se autoreglează ca să fie poza apreciată din prima.
Totodată, cu cele două camere foto, ASUS Zenfone 5 are și un mod pentru portrete care imită imaginile produse de o cameră foto DSLR: fundal blurat, față scoasă în evidență. Pentru această funcționalitate, telefonul i-a în calcul informațiile de la ambii senzori pentru imaginea finală. Ca să-i iasă așa ceva, ASUS susține c-a trebuit să refacă ansamblul dual al camerelor și să le alinieze perfect.
În același sens al îmbunătățirilor pe care utilizatorii le vor, fotografiile de noapte sunt mai detaliate, cu latitudine de expunere mai mare (astfel, zonele luminoase nu vor mai fi doar pete de lumină) și cu o reproducere mai bună a culorilor (o problemă mare pentru senzorii mici ai telefoanelor).
Încă n-am avut ocazia să testez modul acesta, dar aplicația reușește ca în cadrele surprinse ziua să aibă un balans de alb mai bun, să extragă mai multe detalii din umbre și să redea culorile ceva mai natural. Desigur, asta în comparație cu vechea generație de telefoane pe care ASUS le-a lansat în 2017.
[related]
Sunetul stereo ajunge și pe telefoanele ASUS, iar Zenfone 5 e unul de la care ar trebui să începi să ai pretenție ca dispozitiv pentru divertisment. Sunt două difuzoare, e cu 25% mai mare cel folosit și pentru apeluri, dispune de două amplificatoare NXP 9864 și sunt câteva procente la care să fii atent: 27% volum mai mare pentru difuzorul din partea de sus, 46% mai mare pentru cel de jos, iar distorsiunile au fost reduse cu 12%. Până la review, de aceste promisiuni e însoțit ASUS Zenfone 5.
Pentru pasionați, există un AudioWizard, o aplicație prin care să modifici sunetul după cum vrei.
În ceea ce privește designul, e cel mai reușit telefon ASUS de până acum. E unul la care nu mai sunt margini enervante, nu mai este o poziționare ciudată pentru senzorul de scanare a amprentei sau pentru butoanele de volum. Este un design simplu, care nu te deranjează, dar care îți atrage privirea. E așa cum poate era de așteptat după cei câțiva ani de când ASUS a decis că începe să facă și telefoane.
Am păstrat mai spre final una dintre veștile extraordinare: ASUS, în sfârșit, mai taie din pachetul de aplicații preinstalate. Nu mai vine cu duplicat de browser, mail, tastatură sau mesagerie. Folosește Chrome, Gmail și tastatura de la Google. Regăsești însă aplicațiile Facebook și Instagram pentru că, ei bine, unde să pui pozele pe care le faci?
Și încă o veste bună: temperatura ecranului se adaptează mediului în care folosești telefonul, ca să nu fie niciodată prea agresiv ochii utilizatorului.
Unde mai e loc de ASUS Zenfone 5 pe piață?
Nu știu să răspund la întrebarea de mai sus ca și cum aș ști ce tipuri de clienți sunt în toată piața din România, dar îți pot zice cam pentru ce utilizatori poate fi bun. În primul rând, pentru cei care nu au un buget prea mare, dar vor un smartphone performant, care să nu-i îngreuneze în treaba lor de zi cu zi. La acest capitol, ASUS Zenfone 5 e ce trebuie.
Apoi, sunt tare curios de cât de bună e camera în situații cotidiene. Cât am folosit-o pentru acest preview s-a descurcat bine pe cadre trase ziua, deși un pic întunecat. Dacă reușește să livreze la nivelul promisiunilor (sau cât se poate de aproape), atunci este și pentru pasionații de fotografie, pentru cei care țin conturi de Instagram, pentru cei care vor să se laude online cu mâncarea lor și cu animalele de companie.
[readmore]
Mi se pare câștigătoare și extrem de utile modurile AI Boost și AI Charging. Dincolo de design, de altfel plăcut, dincolo de ecran, dincolo de cele două camere, aceste două funcționalități erau necesare pe telefon, mai ales pe unul cu Android. Procesorul putea fi mai bun, acesta fiind singurul reproș mai închegat la adresa Zenfone 5.
ASUS Zenfone 5 va fi disponibil din vara lui 2018 la un preț încă necomunicat. În următoarea perioadă va fi însă disponibil ASUS Zenfone 5 Lite. Este ceva mai ieftin și are patru camere foto (dintre cele două de pe spate una e cu unghi larg de cuprindere – 120 de grade).