Google te urmărește chiar dacă i-ai interzis să facă asta

de: George Stanciu
13 08. 2018

Google vrea să știe întotdeauna unde ești, așa că are de gând să te urmărească și dacă i-ai cerut în mod explicit să nu o facă.

O investigație a celor de la Associated Press arată că mai multe servicii Google, de pe iPhone-uri și de pe telefoane cu Android, stochează date despre locația ta, chiar și dacă setările tale împiedică asta. Cercetătorii de la Princeton au confirmat aceste descoperiri.

Probabil ești obișnuit cu faptul că Google îți cere permisiunea de a folosi locația, spre exemplu când vrei să utilizezi Maps. Dacă lași serviciile de localizare pornite, Maps îți va da chiar un istoric al drumurilor pe care le-ai făcut de-a lungul timpului.

Totuși, chiar dacă oprești Location History, anumite aplicații Google vor continua să te urmărească fără să te întrebe ceva sau să te înștiințeze despre ce e vorba. Google spune că e foarte explicită în ceea ce privește colectarea datelor, dar realitatea pare să fie alta.

Dacă vrei ca Google să nu mai stocheze date despre locația ta, trebuie să dezactivezi o altă setare la care e foarte probabil să nici nu te gândești. ”Web and App Activity”, activată ca standard, stochează o mulțime de informații din aplicațiile Google.

Dacă această funcție e pornită și oprești serviciile de locație, Google nu va mai adăuga mișcările tale pe harta pe care o compilează cu locațiile tale, dar colectează în continuare informații despre locație. Poți șterge aceste informații din contul tău de Google, dar trebuie să o faci manual și pe rând, asta dacă nu cumva vrei să ștergi toate datele disponibile.

Cei de la Associated press au creat o hartă vizuală a mișcărilor făcute de Guens Acar, cercetător postdoctoral la Princeton. Acesta a folosit un telefon cu Android cu serviciile de locație oprite, dar cu cele de Web and App Activity pornite.

Harta rezultată arată destul de clar naveta cu trenul, vizite în parcul The High Line, în Chelsea market, în Central Park sau în Harlem. Pentru a-i proteja intimitatea, cei de la AP nu au inclus și cel mai frecvent marker, cel al locuinței sale, cu toate că și acesta a fost identificat de către Google.

Sean O’Brien, de la Yale Privacy Lab, spune că este ”lipsit de sinceritate din partea Google să stocheze informații despre locație chiar și când utilizatorii au dezactivat astfel de servicii. Pentru mine, e ceva ce oamenii trebuie să știe.”