Google Chrome ți-a accesat fișierele din calculator fără să-ți dai seama
Google Chrome îți accesează datele din calculator fără să-ți dai seama și tu i-ai dat voie să facă asta. Accesarea se face prin intermediul unui antivirus care ar trebui să te ajute.
Într-o perioadă când tot mai mulți utilizatori și-au pierdut încrederea în Facebook și se bazează pe browserele preferate pentru a bloca accesul la datele personale, iată că și motoarele virtuale de căutare ți-au dat țeapă. Și e vorba chiar despre cel mai utilizat browser din întreaga lume: Google Chrome.
Anul trecut, browserul a cerut utilizatorilor să i se permită câteva actualizări, cu promisiunea de a face folosirea internetului de pe computerele cu Windows mai „curată” și mai „sigură”. În consecință, Chrome a dăugat un „antivirus basic”, denumit Chrome Cleanup Tool, un software al companiei de securitate informatică ESET.
Problema este că pentru a face folosirea internetului mai sigură, Cleanup Tool îți accesează datele din calculator pentru a căuta fișiere suspecte dăunătoare browserului. Asta înseamnă că antivirusul acela transmite metadate ale fișierelor tale și date despre sistemul tău direct la Google. Apoi, îți cere permisiunea de a te scăpa de eventualele fișiere suspecte, dacă le găsește.
Chrome nu îți spune și ce fișiere vrea să acceseze pentru a se proteja de factori de risc din calculatorul tău, iar tot mai mulți utilizatori au devenit excesiv de sensibili la acțiunile subtile de monitorizare ale marilor companii. Dacă e să aruncăm însă o privire mai atentă la ce caută mai exact instrumentul folosit de Chrome, vedem că lucrurile nu stau chiar atât de rău pe cât și-ai imagina. Google nu se uită la imaginile pe care le ai în calculator și nici alte fișiere de acest fel.
Chrome Cleanup Tool este programat să găsească doar programe malware care ar putea intra în conflict cu Chrome. De asemenea, nu-ți instalează extensii dubioase și nici nu îți atașează reclame acolo unde nu ar trebui în browser.
Chiar și așa, cu siguranță te simți oarecum deranjat de faptul că Chrome nu te-a întrebat înainte să-ți umble prin computer. E ca și cum cineva ți-ar băga mâna în sertarul tău cu lenjerie intimă, fără să-ți ceară permisiunea.
Dar, să fim onești, e cam târziu să-ți faci griji pentru acest instrument. Cu siguranță folosești Google de mult timp, ca noi toți, așa că deja a adunat o cantitate masivă de date despre tine. E suficient numai să amintim de funcția Location History, care are un sistem foarte precis de salvare a unui sitoric al tuturor locațiilor pe care le vizitezi.
Google spune că folosește acele date pentru îmbunătățirea serviciilor pe care le oferă.