Site-ul unde poți testa Fuchsia, sistemul care va înlocui Android

de: Daniel Ștefan
08 04. 2018

Google Fuchsia OS este noul sistem de operare care ar putea înlocui Android pe dispozitivele mobile. Acum există și un site unde îl poți testa.

În momentul actual, Android de la Google și iOS de la Apple sunt principalele sisteme de operare pe care se bazează telefoanele. Ele au apărut în momentul în care toate celelalte SO au dat greș. Da, într-adevăr, au existat și alte sisteme de operare în afară de Android și iOS, dar câți își mai amintesc azi de platforma Symbian a lui Nokia, de Windows Mobile sau de BlackBerry OS?

Erau timpuri când acestea dominau piața, dar acum nu mai există. La fel s-ar putea întâmpla și cu Android la un moment dat.

Ar putea să dispară, dar nu neapărat pentru că ar fi „sufocat” de competitori, ci ar putea fi pus în cutia cu amintiri chiar de Google, care pare mereu pregătită pentru viitor. Se știu puține lucruri despre Google Fuchsia OS, dar el e în dezoltare și există zvonuri că acesta ar putea, într-o bună zi, să-l înlocuiască pe cel actual.

Pentru cei curioși care și-ar dori să vadă măcar cum arată acest Fuchsia, pe Reddit s-a anunțat existența acestui site, unde poți testa viitorul sistem de operare. Dacă îl accesezi de pe un calculator, vei vedea că Fuchsia este aproape inutilizabil, dar dacă intri de pe un mobil cu Android, s-ar putea să ai ceva mai multe noroc și să îți arate o primă interfață.

Am testat puțin site-ul, dar nu am fost impresionat de ce ar putea fi Fuchsia. La prima vedere, sistemul vrea să simplifice mai mult comenzile și să sporească accesibilitatea. Sigur, e încă în lucru.

Spre deosebire de Android sau Chrome OS, Fuchsia nu se bazează pe un kernel (nucleu) de Linux. Cu toate că folosește în continuare o bază open source ce poate fi editată și explorată în detaliu de către curioși, Fuchsia este construit pe Magenta – un microkernel propriu al Google.

Chiar dacă la prima vedere pare ca o temă pentru Android, Fuchsia este un proiect important pentru Android, dar mai avem mult de așteptat până compania va decide să-și „îngroape” actualul sistem de operare pentru unul încă necunoscut.

Nucleul pe care este construit Fucshia, Magenta, e dezvoltat astfel încât să poată fi folosit pe dispozitive de orice dimensiune și capacitate, de la dispozitive mici, până la smartphone-uri și PC-uri. Este, așadar, un sistem de operare universal, scalabil, care ar putea să ruleze pe toate tipurile de dispozitive.