Au cerut pe Facebook donații de 1.500 de dolari. Au primit 16 milioane

de: Daniel Ștefan
21 06. 2018
Kenny Cole via Flickr

Decizia administrației Trump de a-i aresta pe toți imigranții intrați ilegal pe teritoriul SUA a șocat întreaga lume după ce măsura a dus la separarea copiilor de părinții lor. Un cuplu a încercat să-i ajute pe-acești amărâți prin Facebook.

După decizia lui Donald Trump cu privire la imigranții intrați ilegal în SUA, din 16 iunie, un cuplu din San Francisco, Charlotte și David Willner, a lansat pe Facebook o strângere de fonduri care a mers mai bine decât s-ar fi așteptat. Inițial, cuplul  a vrut să străngă măcar 1.500 de dolari, pentru eliberarea unei familii de imigranți, dar atât de mulți cetățeni americani au donat bani, că suma s-a ridicat la 10 milioane de dolari.

Imigranților le poate fi plătită cauțiunea pentru eliberare, la fel ca în cazul cetățenilor americani, așa că există, totuși, o șansă pentru migranții mexicani. Dar, de cele mai multe ori, nimeni nu se gândește la acești oameni, iar cei care o fac, nu au ei suficienți bani pentru a-i ajuta. De această dată, americanii au arătat o altă față.

Este cea mai mare strângere de fonduri din întreaga istorie a Facebook. Niciodată nu s-au mai strâns din donații atât de mulți bani printr-un simplu anunț online. Campania încă este disponibilă pe rețeaua socială la ora publicării acestui articol.

Își propuseseră să ajute doar o familie, dar acum, pot fi salvate mult mai multe. În doar o oră, au fost donați aproape 10 milioane de dolari, bani care au fost înaintați  către RAICES, instituția care asigură reprezentare legală pentru persoanele care nu dispun de documente pentru intrare în SUA.

Peste 230.000 de oameni, printre care și Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, au donat bani pentru a contribui la reuniunea copiilor cu familiile imigranților.

Deși imigrarea ilegală este o gravă problemă a Statelor Unite la granița de sud, pe care mulți o țin sub tăcere, imaginile și poveștile  triste despre copiii separați de familii i-au înduioșat pe americani. Copiii aceia care sunt ținuți în cuști, fără să poată măcar să comunice cu părinții sau alte rude, a produs valuri de revoltă.

Administrația Trump a vrut să acționeze cu raționament rece, dar lipsa de tact a dus la un efect probabil neprevăzut care acum se întoarce împotriva președinelui american și suitei sale. El a semnat ulterior un decret prin care le cere autorităților de la frontieră să-i reunească pe copii cu părinții lor, dar tot în detenție.