Toate lucrurile pentru care Mark Zuckerberg, șeful Facebook, cere scuze

Toate lucrurile pentru care Mark Zuckerberg, șeful Facebook, cere scuze

Mark Zuckerberg refuză să lase propaganda rusească, scandalul Cambridge Analytica și trolii să ruineze Facebook. Și-a cerut scuze pentru toate astea și ne asigură că lucrurile se vor schimba.

Mark Zuckerberg a inventat câteva rețele sociale în camera lui de la Harvard. Apoi a dat lovitura cu Facebook, devenind un „monstru”. Însă nu este primul geniu care a schimbat lumea cu invenția sa și care acum privește cum viziunile lui idealiste sunt distruse. De exemplu, J. Robert Oppenheimer, fizicianul care a ajutat la inventarea bombei atomice, ca mai apoi să-și dedice viața controlului armelor nucleare după ce a văzut că lucrat la o putere distructivă.

Acum, creatorul Facebook Mark Zuckerberg a stat în fața a peste 5.000 de dezvoltatori la conferința anuală F8 și a vorbit despre ce reprezintă Facebook. A vorbit despre responsabilitate,  idealism și despre inovație.

„Cred că trebuie să construim o tehnologie care să ajute oamenii să se apropie de noi. Asta este responsabilitatea noastră, să menținem oamenii în siguranță și, bineînțeles, că continuăm ce am început”, a spus Zuckerberg. În circumstanțe normale, Facebook ar fi putut face asta.

Însă în ultimii ani, rețeaua socială a trecut de la o tehnologie îmbrățișată de oameni la instrumentul propagandiștilor ruși, al companiilor de exploatare a datelor, precum Cambridge Analytica, dar și al trolilor care se învârt în jurul internetului. Toate astea au umbrit imaginea Facebook.

„Voi face greșeli pe care trebuie să le rezolv”

Din asta am învățat, mai mult sau mai puțin, că trebuie să reevaluăm încrederea pe care ne-o punem în companiile de tehnologie. De aste e conștient și Zuckerberg.

„Nu există nicio garanție că putem schimba. Vom face greșeli și vor exista consecințe pe care tot noi trebuie să le rezolvăm. Nu este suficient să construim unelte puternice. Trebuie să ne asigurăm că sunt folosite în mod corespunzător. Și asta vom face”, a declarat fondatorul Facebook.

După două luni de scandaluri publice, încheiate cu declarații în fața Congresului de la Washington, Zuckerberg a stat pe scena F8 și ne-a asigurat că lucrurile se vor schimba. Timp de 15 minute, Zuckerberg a vorbit despre confidențialitatea datelor, integritatea alegerilor și verificarea faptelor postate pe rețea.

Bineînțeles, a anunțat și Facebook Dating, un serviciu de dating care ar urma să înlocuiască Tinder. Din start, el a spus că serviciul este proiectat cu „intimitate și siguranță”.

„Un lucru pe care l-am învățat din experiența cu Congresul este că nu aveam răspunsuri clare la unele dintre întrebările despre date. Acum lucrăm din greu la asta și ne asigurăm că acestea sunt clare”. Zuckerberg a continuat prin a spune că n-ar fi crezut că va fi pus în situația asta 14 ani mai târziu de la înființarea Facebook.

Desigur, nu mulți s-ar fi gândit la asta. Însă, la urma urmei, Facebook l-a făcut bogat, cu o avere personală estimată la 69 miliarde de dolari. În orice caz, dacă va putea „îmblânzi monstrul pe care l-a creat” vom vedea pe parcurs. Chiar și așa, Facebook spune că numărul utilizatorilor pe care i-a înregistrat în fiecare lună a crescut, nu a scăzut, în urma scandalului cu Cambridge Analytica.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNET