Șeful Electronic Arts vrea să transforme compania într-un Netflix al jocurilor

de: Florin Cașotă
31 10. 2018

La fel cum Netflix a revoluționat piața filmelor, un serviciu similar ar schimba la față piața jocurilor video. Șeful Electronic Arts crede că jocurile se vor consuma în același fel cum facem acum cu filmele, serialele și muzica.

Andrew Wilson, CEO-ul EA, crede că în viitor nu va mai conta platforma pe care joci (fie el PC, smartphone sau PlayStation) și că o vei putea face de oriunde, indiferent de locul în care te afli. „Vedem o lume în care jocurile nu mai sunt legate de dispozitiv, procesor sau de o placă video. Vedem o lume cu jocuri pe mai multe platforme, cu mai multe modele de business și în mai multe geografii”, a declarat el într-un raport pentru acționari.

El prevede că tehnologia cloud va avansa atât de mult, încât vei putea juca același joc și pe un desktop, pe un laptop sau pe un smartphone. Singura cerință este să ai o conexiune bună la internet. Jocurile vor putea fi procesate în cloud apoi redate în regim de streaming către dispozitivul utilizatorului.

În prezent, dacă ai achiziționat un joc pentru PS4 atunci doar pe acea platformă o poți juca. Acest lucru s-ar putea schimba. Totuși, pentru ca o companie de jocuri precum EA trebuie ca aceasta să aducă îndeajuns de mult conținut cât să-i facă pe acei utilizatori să se aboneze, lucru pe care-l semnalează și Wilson. Electronic Arts are un serviciu de abonament în acest moment, iar șeful companiei spune că cei abonați tind să se joace mai mult și să cheltuiascp mai mult decât cei care nu se abonează.

Așadar, un publisher precum EA trebuie să înceapă să achiziționeze jocuri, idei, oameni și echipe pentru a începe să publice jocuri mai multe, mai diverse și mai incitante care să atragă publicul. EA lucrează și la un proiect de streaming cunoscut cu numele de cod Project Atlas.

Google a demonstrat deja că acest lucru este posibil când a făcut posibil să joci din browser Odyssey, cel mai recent titlu din seria Assassin’s Creed de la Ubisoft.

Practic, jocurile vor deveni mai accesibile unui public larg deoarece cad barierele legate de cerințele minime de hardware. Totuși, titluri exclusive precum God of War al Sony sau Halo pe Xbox probabil nu vor dispărea prea curând deoarece reprezintă o sursă importantă de venituri pentru producători care tot timpul vor încerca să-și vândă propriile produse în dauna competitorilor.