Digi, Orange, Vodafone și Telekom, în fața deciziei care schimbă piața telecom

de: Andrei Simion
10 12. 2018

ANCOM a publicat recent pentru consultare publică planul de acțiuni pentru 2019, iar cel mai important lucru îl reprezintă organizarea licitației pentru 5G.

Anul viitor, ANCOM va organiza selecția pentru a acorda drepturi de utilizare a spectrului radio, pentru benzi de 700, 800, 1.500, 2.600 și 3.400-3.600 MHz. Acestea vor fi folosite de către operatori pentru a oferi clienților serviciile 5G. Acțiunea Autorității se face pentru realizarea obiectivelor cuprinse în Agenda Digitală pentru Europa cu privire la accesul la servicii de comunicații în bandă largă, până în 2020. De asemenea, există obiective de atins și în ”Planul de acțiuni: 5G pentru Europa”, care privește introducerea coordonată a serviciilor de generație următoare în Europa.

De asemenea, ANCOM are și alte planuri pentru 2019. Unul dintre acestea prevede monitorizarea și evaluarea situațiilor de roaming involuntar în zonele de frontieră. Va fi monitorizată și acoperirea cu semnal a țării.

Autoritatea are de transpus și prevederi ale unei directive europene cu privire la Codul European al Comunicațiilor Electronice. De asemenea, vor apărea și noi reglementări cu privire la serviciile de comunicații electronice.

„Anul 2019 va reprezenta o nouă provocare pentru ANCOM, principalul proiect fiind organizarea licitației 5G. Totodată, avem în plan transpunerea la nivel național a prevederilor legislative de la nivel european, respectiv noul Cod European al Comunicațiilor Electronice și Regulamentul European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete”, declară Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Acesta mai spune că ”pentru că toate aceste schimbări vor avea efecte semnificative asupra arhitecturii pieței de comunicații, în general, și a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor, în special, ne-am planificat ca în acest an să punem un accent deosebit pe partea de informare și educare a acestora.”