Proiectul ANCOM care te-ar putea apăra de țepele furnizorilor de internet

Proiectul ANCOM care te-ar putea apăra de țepele furnizorilor de internet

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) supune dezbaterii publice un proiect care prevede includerea în contracte a unor parametri de calitate.

Furnizorii de internet care își desfășoară activitatea în România vor avea obligația de a include în contracte parametri de calitate pentru serviciile oferite. Asta acoperă atât rețelele fixe, cât și pe cele mobile și vor trebui publicate și valorile.

Proiectul de decizie revizuiește legislația secundară în vigoare care acoperă indicatorii de calitate (tehnici și administrativi) pentru furnizarea serviciului de acces la internet. În plus, documentul stabilește și parametrii de calitate care pot fi măsurați de utilizatorii finali cu ajutorul platformei Netograf, astfel încât aceștia să poată monitoriza și evalua calitatea serviciului contractat.

În cazul serviciului de acces la internet furnizat prin rețele fixe, dar și mobile, vor trebui menționate viteza minimă de transfer a datelor și viteza de transfer disponibilă în mod normal. Nu vor lipsi viteza maximă și viteza promovată de transfer a datelor. Cea din urmă este cea pe care furnizorul o utilizează în informările cu scop comercial.

Pe de altă parte, în ceea ce privește obligațiile furnizorilor, proiectul de decizie prevede, printre altele, ca aceștia să nu taxeze, contorizeze, limiteze sau blocheze traficul de date consumat de către utilizatorii finali dinspre și către Netograf. Totodată, fiecare furnizor va afișa pe pagina principală a propriului site, la loc ușor vizibil, un link direct, cu o denumire adecvată, către aplicația pusă la dispoziția utilizatorilor finali de ANCOM.

Autor: Ozana Mazilu