Dacii Liberi – Cum arată românii convinși că dacii au construit piramidele

de: Bianca Prangate
17 12. 2018

Dacii au fost leagănul civilizației în vremurile antice, au construit piramidele din Egipt, iar Deutschland este, de fapt, țara lor – asta am aflat după ce am văzut documentarul „Dacii Liberi”. Se pare că aceste teorii ale conspirației au prins avânt la noi în țară și și-au câștigat adepți devotați.

În copilărie, la școală ni se spunea că poporul român își are rădăcinile în uniunea dacilor cu romanii. Cei dintâi au fost cuceriți de romani în anul 106 î. Hr. Chiar și așa, dacii au rămas în conștiința colectivă drept simboluri legendare de eroism și masculinitate.

Istoria i-a descris ca fiind curajoși și grozavi, astfel încât ideea de întoarcere la origini nu pare atât de nebunească pentru unii. Așa-numiții daci liberi reprezintă un grup de daci care au părăsit teritoriile ocupate de romani și care s-ar fi luptat mai apoi să le redobândească.

„Dacii Liberi” este un documentar de lung-metraj realizat de producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan și editorul Andrei Gorgan. În el descoperi credințele unei comunități în creștere de români – români care sunt convinși că dacii de pe vremuri ar trebui să fie idealul suprem al civilizației. Este fascinant să descoperi că există oameni ce trăiesc de bunăvoie într-un așa-zis sat dacic, unde nu există electricitate, dar și că persoane din sfera publică susțin cu tărie că dacii ar fi fost alfa și omega civilizației.

Dacii, leagănul conspirațiilor

În film faci cunoștință, pe rând, cu sătenii daci, un istoric și un arheolog care fac parte dintr-o trupă de reconstituiri istorice, un grup de practicanți ai misticismului dacic, un organizator de proteste dacice și administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia. Toți aceștia au o pasiune comună: dacii. Ceea ce îi desparte este viziunea lor asupra acestui popor istoric, unii alegând să privească dacii prin lupa obiectivității, alții preferând ochelarii roz ai idolatrizării.

Dacă până acum râdeai de teoria Pământului plat, așteaptă să auzi de dacii cosmici

În documentar vei întâlni admiratori ai mitului dacic la diverse intensități – de la moderat la foarte intens. Locuitorii din satul dacic se regăsesc în a doua categorie, de exemplu. Printre credințele – evident, absurde – pe care aceștia le posedă se numără ideea că dacii au construit piramidele din Egipt, dar și nave cosmice.

Un „personaj” cheie al documentarului este fostul primar al orașului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar. El a explicat în documentar că Iisus Hristos trebuie să fi fost dac, din moment ce s-a născut în Galileea, care vine de fapt de la Galați. Mai mult, Funar a subliniat că tot de la Galați vine și denumirea de Țara Galilor. De asemenea, a zis că Germania (Deutschland) înseamnă în realitate „tărâmul dacilor”.

De ce are România atâția dacofili

Teoriile conspirației – oricât de nișate – mereu își găsesc drumul către cel puțin o mână de oameni. Andrei Gorgan a explicat că, în cazul teoriilor cu daci atotputernici, de vină este obsesia românilor pentru prezent, aceștia autovalidându-se prin calitățile comunității din care fac parte. „Cum despre daci se ştie foarte puţin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui”, a afirmat acesta. „Iar dacă un istoric spune «Dar nu există dovezi că a fost aşa», i se poate răspunde, sec, cu «Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost aşa»”.

Cumva are sens, pentru că e mai simplu să afirmi că strămoșii noștri din vremuri de mult apuse au fost niște eroi nemaivăzuți, care au fost asupriți și că din cauza asta am ajuns noi așa cum suntem, decât să confrunți realitatea istorică, care nu este, ce-i drept, la fel da falnică și strălucitoare precum fabulele.

„Cred că în acest an centenar ar trebui să reţinem partea bună a evenimentului petrecut în urmă cu 100 de ani, dar să fim mai rezervaţi cu privire la discursul la superlativ despre români şi strămoşii lor şi să ne uităm puţin în jurul nostru”, a spus Andrei Gorgan.

„Vom vedea că societatea în care trăim nu e nicidecum în concordanţă cu acea polologhie care ne spune că noi suntem cei mai buni, cei mai deştepţi, cei mai organizaţi, dar altcineva nu ne lasă să evoluăm. Luna nu se învârte în jurul Bucegilor, ci în jurul pământului. Când porneşti la drum cu o asemenea imagine distorsionată despre tine însuţi, nu ai cum să ajungi departe. Un prim bun pas este să fii realist. Şi asta se aplică şi la felul cum îţi confecţionezi şi interpretezi istoria”.

De ce să te uiții la „Dacii Liberi”

Acest documentar are un mare plus – nu trage concluzii în locul privitorilor. Poate nu este o surpriză, din moment ce producătorii săi au spus din start că audiențele sunt libere să tragă propriile concluzii.

Pe parcursul filmului, nu poți să nu observi obiectivismul din spatele creatorilor săi. Aceștia din urmă îi lasă pe subiecți să vorbească, fără să strecoare vreo fărâmă rătăcită de judecată personală printre cadre.

Poate de aceea anumite afirmații ale oamenilor care apar în documentar provoacă reacții în sală identice cu cele ale unui film de comedie. Riscul pe care și-l asumă producătorii prin lipsa totală de subiectivitate este că, în cazul unei audiențe mai puțin avizate și mai predispuse să creadă în teorii conspiraționiste, documentarul ar putea avea tocmai efectul advers și să mai convertească niște oameni de partea fanteziilor dacice.