Cum arată Luna în funcție de locul în care te afli pe Pământ

Cum arată Luna în funcție de locul în care te afli pe Pământ

Dacă te duci într-o țară din Emisfera Sudică, lumea ta va fi întoarsă pe dos la propriu – anotimpurile vor fi inversate, iar Luna arată cu totul altfel față de cum ți-o aminteai.

„Din perspectiva noastră, Luna și cerul nocturn sunt rotite la 180 de grade, prin comparație cu prietenii noștri din Emisfera Nordică”, a explicat astronomul Jake Clark, de la University of Southern Queensland din Australia. „În Sud vedem Oceanul Procellarum întunecat al Lunii, din colțul de sud-est, prin comparație cu colțul de nord-vest văzut de observatorii din Emisfera Nordică”.

De asemenea, când Luna se află în stadiul de semilună, ea arată diferit în funcție de locul în care te afli pe Pământ. „Data viitoare când planifici o călătorie către o țară de lângă ecuator în timpul semilunii, când Luna apune seamănă cu o față zâmbitoare”, a zis Clark.

Nu doar Luna apare cu susul în jos în funcție de emisfera în care te afli. Stelele sunt și ele întoarse la 180 de grade. „Depinde de locul unde te afli pe Pământ, dar în general, constelațiile pe care le vedem în Emisfera Sudică sunt întoarse din nou la 180 de grade, prin comparație cu Emisfera Nordică”, a mai spus Clark. „În Australia, centura Orion este cunoscută drept Tigaia, pentru că arată precum o tigaie uriașă și bătrână”.

Dacă vrei să afli cum văd vecinii din Emisfera Sudică cerul înstelat, poți face o călătorie până acolo sau – mai simplu – să te întorci cu capul în jos. Totuși, e bine de știut că nu vei vedea chiar tot ce văd cei din sud. Spre exemplu, constelația Crucea Sudului poate fi văzută tot anul în Emisfera Sudică, pe când în Emisfera Nordică arareori poate fi văzută.

„Astronomia devine dificilă dacă ești un astronom în emisfera nordică care vrea să observe o stea din Sud pe care nu o va putea observa de acasă”, a subliniat Clark. „Noi astronomii avem telescoape de înaltă clasă împrăștiate peste tot în lume – de la Mountele Mauna Kea din Hawaii la Muntele Kent din Queensland, încercând să dezvăluim misterele cele mai mari ale Universului, indiferent de emisfera în care te afli”.

Citește și: