Cum afli viteza pe internet ca să nu plătești mai mult decât primești

de: Răzvan Băltărețu
31 01. 2018

Dacă vrei să știi cum afli viteza ta pe internet, procesul a devenit extrem de simplu. Fie că testezi viteza internetului de la RCS-RDS sau Digi Mobil, fie că testezi de la Orange sau Vodafone, ai aplicații și site-uri care te ajută.

E relevant cum afli viteza pe internet, ca să știi cât (nu) îți oferă furnizorul tău. RCS-RDS a fost primul operator care a facilitat accesul la conexiuni gigabit. Asta înseamnă aproape 1Gbps, deși mai realist e spre 700-800Mbps pe cablu. Pe wireless, viteza internetului e de trei ori mai mică. În cazul Digi Mobil, Orange sau Vodafone, toți trei se laudă cu 4G, dar viteza pe internet fluctuează mult. Asta în timp ce România este una dintre țările din lume în care conexiunile la internet sunt extrem de rapide.

Indiferent de abonamentul pe care îl ai, ai promisă o anumită viteză maximă de acces la internet. Contează să afli însă cum e viteza ta pe internet, ca să știi cât de departe e de adevăr promisiunea. Am folosit pentru acest tutorial două site-uri internaționale și o soluție locală. Am testat conexiunea wireless de la RCS-RDS, dar procesul e același și pe 4G.

Cum afli viteza pe internet: Netograf, soluția românească

Netograf este un site administrat de ANCOM, autoritatea care reglementarea comunicațiilor din România. Altfel spus, dacă vrei să știi cum afli viteza internetului, aici te oprești întâi pentru o evaluare independentă, dar locală. Pe site, afli și cum stă fiecare operator, pe semestru, și pornești testul pentru conexiunea ta.

Ca să vezi ce viteză ai la internet, selectezi furnizorul și tipul abonamentului. Dacă faci testul pe fir sau wireless, vei fi întrebat. Aștepți puțin, iar la final afli ce viteză ai, dar și latența. Dacă te interesează zona de statistici, afli, de exemplu, cum e viteza la internet și la alți furnizori. Altfel, cam atât de simplu e.

Cum afli viteza pe internet: SpeedTest, soluția internațională

Pentru cei care vor să afle cum e viteza lor la internet, SpeedTest a devenit un etalon. E și aplicație, e și site web, iar lunar prezintă statistici pentru internet mobil și fix, ca să vezi cum stă România în comparație cu alte țări.

Ca să afli viteza ta la internet, intri pe site și dai Go. Atât de simplu e. Grafica e ceva mai îngrijită decât la Netograf și ai un istoric al vitezelor tale. Poți, de exemplu, să vezi rapid ce viteze pe internet ai în mai multe locuri în care ai nevoie de conexiune. Ziceam de aplicație și e bine de știut că e disponibilă atât pe iOS, cât și pe Android.

Cum afli viteza pe internet: SpeedOfMe, ca să ai și o a treia sursă

De dragul comparației în acest tutorial despre cum afli viteza la internet am inclus și SpeedOfMe. E un site destul de rudimentar, dar îți oferă o a treia impresie despre cum ai acces la internet. Îți măsoară, destul de precis în Kbps, și îți arată și pe timp (până la milisecunde).

Cu aceste trei aplicații, iar lista se mai poate mări cu alternative, afli cum e viteza pentru internetul pe care îl folosești. Trebuie să ții cont însă că niciun furnizor nu garantează vitezele, mai ales pe wireless. Despre asta poți afla mai multe dintr-un articol despre ce înseamnă conexiunea gigabit la RCS-RDS.

Ce trebuie să mai știi despre viteza pe internet

Trebuie să fii atent la un lucru când cauți să faci un abonament nou de internet. Toți furnizorii „promit” viteze „de până la […]”. Cu cât e mai mare valoarea, cu atât mai bine, dar niciodată nu sunt garantate. Diferă de la tipul de infrastructură din casă, de pe stradă, contează echipamentul, dar și computerul sau telefonul. Odată ce afli viteza la internet, dacă este obscen de mică, te poți plânge.

[readmore]

Mai trebuie să fii atent la viteza de upload. Poate te interesează să descarci foarte mult, foarte repede, dar e extrem de relevantă dacă folosești servicii cloud. Prin viteza la internet pentru upload te asiguri că încarci mai repede în OneDrive, Google Drive sau alte servicii, chiar și iCloud. Apoi, dacă faci backup la ceva, de asemenea ai nevoie de-o viteză bună pe upload.

Nu în ultimul rând, după ce descoperi cum afli care e viteza ta pe internet, trebuie să înțelegi abrevierile. Mai sus am scris GbpsMbps și Kbps. Un Mb e megabit, un MB e megabyte. Aceasta diferență presupune că viteza din abonament e cam de opt ori mai mică decât cea cu care faci download. Asta e din cauza conversiei de la byte la bit. Un byte este egal cu opt biţi. Astfel, nu confunda MBps cu Mbps. Mai mult poți citi dintr-un articol PLAYTECH dedicat despre internet, viteză și relevanța acestora.