Cât de rapid e internetul în România

Cât de rapid e internetul în România

România se laudă cu internet foarte bun și o vreme, câțiva ani, a fost fenomenal. Între timp, recuperează și alții handicapul și ultimele statistici arată unde ne situăm la final de 2017.

Internetul în România a ajuns la performanțe care fac invidioase țări mai dezvoltate, cum ar fi Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, mulțumită lipsei de infrastructură din anii ’90. Unde nu erau cabluri de cupru pentru rețelistică, au fost întinse fire de fibră optică. Așa suntem, la final de 2017, într-un top onorabil la nivel global.

Internetul din România e atât de rapid, încât țara a prins un frumos loc 5 într-un top global realizat de Ookla. Datele au fost colectate prin aplicația SpeedTest. Creșterea în unele țări a venit odată cu dezvoltarea rețelei broadband, cum s-a întâmplat în Norvegia, Australia sau India. Astfel, topul pe noiembrie, care cel mai probabil se va menține și până la final de decembrie, pune Singapore pe primul loc cu viteză de download de peste 153Mbps.

Locul doi e ocupat de Islanda cu peste 147Mbps, Hong Kong e pe trei cu peste 133Mbps și înaintea noastră e Coreea de Sud cu peste 127Mbps. România are o viteză de download de peste 104Mbps, mult în spatele celor din vârf.

România nu există însă în top 20 când vine vorba de internet mobil. Oricât s-ar lăuda operatorii cu viteze 4G și mai mari de atât, suntem departe de Norvegia, de exemplu, unde viteza media de download depășește 62Mbps. Urmează Olanda cu peste 53Mbps, Islanda cu 52Mbps, Singapore cu 51Mbps și Malta cu 50Mbps. În fapt, România e pe locul 36 cu 29Mbps și creștere de trei poziții.

Per total, în 2017, viteza de download pe mobil a crescut cu peste 30%, iar cea prin rețea fixă cu peste 31%. În noiembrie 2017, 119 țări și-au crescut viteza la internet. Alte 134 au fost mai lente. Cele mai mari îmbunătățiri ale internetului au fost în Laos, Vietnam și Trinidab & Tobago.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ookla