17 oct. 2017 | 19:00

Digi Mobil, Orange, Telekom sau Vodafone: cine îți oferă cel mai rapid net pe mobil

ACTUALITATE
Digi Mobil, Orange, Telekom sau Vodafone: cine îți oferă cel mai rapid net pe mobil

Competiția pentru cel mai rapid internet pe mobil este întotdeauna în desfășurare și oricare dintre operatori se laudă cu al său, când e cazul. 

Fiecare dintre cei patru operatori de pe piață, fie că vorbim de Digi Mobil, de Orange, de Telekom, fie că e Vodafone, încearcă să ofere viteze mari pentru internet mobil, numai că, atunci când se trage linie, doar unul ajunge pe primul loc.

Trimestrul trei din 2017 ne aduce informații noi cu privire la cine e pe primul loc în topul operatorilor din România la capitolul cel mai rapid net pe mobil. Informațiile vin de la Speedtest by Ookla, cel mai folosit serviciu de acest fel, la nivel mondial.

Ce operator îți oferă cel mai rapid net pe mobil

Astfel, în topul operatorilor în funcție de viteza la internet, pe primul loc se situează cei de la Vodafone. În trimestrul al treilea din 2017, aceștia au reușit să ofere o viteză de descărcare de 43,01 Mbps, în timp ce viteza de upload a ajuns la 20,09 Mbps. La aceste cifre s-a ajuns în urma a 250.000 de teste efectuate de către utilizatori în perioada iulie-septembrie 2017, folosind conexiuni de date 4G.

Vitezele medii de încărcare a datelor în rețeaua Vodafone au reușit să fie cu cel puțin 15% mai mari decât ale rivalilor. Din păcate, cum este vorba de o comunicare oficială din partea Vodafone, ceilalți concurenți nu sunt cuprinși în acest top.

Recent, Telekom a anunțat că a primit cel mai mare rating din partea P3 Communications în ceea ce privește calitatea serviciilor de date. Merită reținut aici că testele au fost făcute pe un Samsung Galaxy S7 și pe un Sony Xperia XZ, astfel că nu reprezintă chiar cadrul actual, mai ales când vorbim de Galaxy S8, Huawei Mate 10 Pro și iPhone 8. Ca la Vodafone, nici aici nu sunt indicați rivalii, ci doar sunt numiți „Operator 2, 3, 4“.

Am căutat o sursă independentă de comunicările companiilor, ca să-ți zic cine are cel mai bun internet mobil. Am luat statisticile Netograf, pentru că, spre deosebire de Speedtest, este un instrument local prin care sunt trecuți, de utilizatori, toți operatorii.

Ierarhia, după Vodafone, ar fi completată de Orange, Telekom și Digi Mobil. În prima jumătate a anului, Vodafone a înregistrat o viteză de 21,21Mbps la download și 11,25Mbps pentru upload. Orange a ajuns la 21,29Mbps și 8,13Mbps. Telekom a înregistrat viteză de download de 21,32Mbps și 10,6Mbps per upload, în timp ce Digi Mobil a fost la 9,17Mbps și 3,13Mbps.

Toate aceste statistici sunt pentru abonamente și sunt o medie între câteva mii de măsurători. Asta nu înseamnă că nu poți atinge viteze mai mari, cum nu înseamnă că nu poți atinge viteze mai mici. Ce-i de reținut e că, într-adevăr sunt trei operatori cu viteze bune, iar al patrulea vine cu internet mult. La fel de relevant e că este important locul în care faci testul, pentru că vitezele 4G nu sunt aceleași peste tot.