Cercetătorii au creat în premieră ovule umane imature din celule stem

de: Andreea Cuzub
21 09. 2018

O echipă de oameni de știință japonezi declară că au făcut un posibil pas important și controversat către crearea ovulelor umane în laborator.

Oamenii de știință au transformat celulele sanguine în celule stem, pe care apoi le-au transformat în ovule umane imature. Ovulele rezultate sunt mult prea imature pentru a fi fertilizate sau pentru a face un copil și ar fi nevoie de mai multe cercetări pentru a crea ovule utile și sigure pentru reproducerea umană.

Cu toate acestea, lucrarea publicată în jurnalul „Science” este văzută de alți cercetători ca pe o dezvoltare importantă.

„Pentru prima dată, oamenii de știință au fost în măsură să demonstreze că suntem capabili de a crea ovule – ovule foarte imature”, a declarat biologul Amanda Clark de la UCLA.

De asemenea, ea spune că tehnica ar putea ajuta într-o bună zi milioane de oameni care suferă de infertilitate din cauza tratamentelor pentru cancer sau din alte motive.

Faptul că am putea produce în masă ovule umane în laboratoare ridică o serie de probleme sociale și etice.

Teoretic, într-o bună zi bebelușii ar putea fi făcuți din sângele, părul sau celulele pielii copiilor, bunicilor și chiar al celor decedați. Unii cercetătorii cred că această opțiune poate da naștere unor posibilități foarte ciudate.

Oamenii ar putea să facă copii din celulele furate de la celebrități, cum ar fi celulele pielii lăsate pe o cutie de suc sau foliculi de păr tăiați într-un salon.

În ciuda acestor dezavantaje, descoperirea trebuie apreciată, deoarece oamenii de știință încearcă să facă ovule și spermă din celule stem de ani buni. În 2012, Mitinori Saitou de la Universitatea Kyoto a raportat împreună cu colegii săi că au produs ovule și spermă matură de șoarece și le-au folosit pentru a crește pui de șoareci. Dar oamenii de știință erau blocați de câțiva ani în a obține aceste rezultate și pentru oameni.