Cum îți tratezi hipertensiunea arterială fără tratament medicamentos

Cum îți tratezi hipertensiunea arterială fără tratament medicamentos
Sursa foto: misremedios.com

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă în care sângele exercită o presiune exagerată asupra pereților arteriali.

De cele mai multe ori, boala este tratată cu medicamente, însă o nouă cercetare ne arată că există și o altă cale de vindecare. Cercetarea prezentată la conferința American Heart Association’s Joint Hypertension 2018 a arătat că bărbații și femeile care suferă de hipertensiune arterială și-au redus nevoia de medicamente, datorită unor simple schimbări ale stilului de viață.

„Schimbările stilului de viață, inclusiv alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate, pot să scadă semnificativ numărul pacienților care au nevoie de medicamente care scad tensiunea”,  declară Alan Hinderliter, autorul studiului și profesor asociat de medicină al Universității din Carolina de Nord din Chapel Hill.

Acesta menționează că rezultatele se aplică celor care au presiuni cuprinse între 130 și 160 mmHg, și 80 – 99 mmHg.

Cercetătorii au studiat 129 de pacienți supraponderali cu hipertensiune arterială – atât femei cât și bărbați. Aceștia aveau tensiuni între 130-160/80-99 mmHg, dar nu au luat medicamente pe parcursul studiului.

Cercetătorii au repartizat aleatoriu pacienții la una dintre cele trei activități. Primul grup și-a schimbat dieta și a participat la un program care includea atât consiliere, cât și exerciții fizice supravegheate, de trei ori pe săptămână. În ceea ce privește schimbarea obiceiurilor alimentare, ei au urmat planul DASH, o abordare nutrițională care scade tensiunea.

Programul pune accentul pe consumul de fructe, legume și lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și minimizează consumul de carne roșie, sare și dulciuri.

Cel de-al doilea grup a introdus doar dieta DASH, iar ultimul grup nu a făcut niciun fel de schimbare. Bineînțeles, cele mai bune rezultate au fost înregistrate în cadrul primului grup.

Cei care au făcut exerciții și au urmat dieta au reușit să-și reducă tensiunea arterială cu 16-10 mmHg, la sfârșitul celor 16 săptămâni. De asemenea, aceștia au reușit să piardă, în medie, 8 kilograme. Totodată, doar 15% din acest grup a mai avut nevoie de medicamente după perioada respectivă.