Metoda simplă prin care celulele pielii se transformă în celule stem

Metoda simplă prin care celulele pielii se transformă în celule stem

Cercetătorii de la Gladstone au transformat celulele pielii de la șoareci în celule stem prin activarea unei gene specifice în celule, utilizând tehnologia CRISPR.

Acesta este un nou mod de a face celule stem pluripotent induse, care sunt total diferite de modul în care acestea au fost create înainte, spune autorul dr. Sheng Ding. Celulele stem pluripotente pot fi transformate în aproape orice tip de celulă din corp.

Ca rezultat, acestea reprezintă o resursă terapeutică esențială pentru condițiile incurabile din prezent, cum ar fi insuficiența cardiacă, boala Parkinson și orbirea. Ele oferă, de asemenea, modele excelente pentru a studia bolile, fiind și instrumente importante pentru testarea de noi medicamente în celulele umane.

În 2006, investigatorul principal Gladstone, Shinya Yamanaka, a descoperit că ar putea face celule stem, denumite celule stem pluripotente induse (iPSC), prin tratarea celulelor obișnuite ale pielii cu patru proteine ​​cheie. Aceste proteine, factori de transcripție, lucrează prin schimbarea genelor din celulă, dezactivând genele asociate celulelor pielii și transformând genele asociate cu celulele stem.

Bazându-se pe această lucrare, Ding și alții au creat anterior iPSC nu cu factori de transcripție, ci prin adăugarea unui cocteil de substanțe chimice în celule. Cel mai recent studiu, publicat în Cell Stem Cell, oferă o a treia modalitate de a transforma celulele pielii în celule stem prin manipularea directă a genomului celulelor prin tehnici de reglare a genei CRISPR.

CRISPR este un instrument puternic care poate manipula precis genomul prin vizarea unei secvențe unice de ADN. Această secvență de ADN este apoi fie definitiv eliminată sau înlocuită, fie este temporar activată sau dezactivată. Echipa lui Ding a vizat două gene care sunt exprimate numai în celule stem și cunoscute a fi parte integrantă a pluripotenței: Sox2 și Oct4. Ca factori de transcripție, aceste gene transformă alte gene ale celulelor stem și le dezactivează pe cele asociate cu diferite tipuri de celule.

 

Citește și: