De ce devine telefonul tău cu Android mai lent în timp

de: Daniel Ștefan
02 05. 2018

Android are tendința să devină mai lent în timp și nu este neapărat vina ta. Durata de viață a sistemului este limitată, dar poate fi prelungită dacă ții cont de anumite sfaturi.

Cu siguranță ai observat că după vreo doi-trei ani, un telefon cu Android nu mai rulează la fel de bine ca la început. Studiile și testele au arătat că principalul motiv al lentoarei telefonului tău este fragmentarea memoriei de stocare.

Telefoanele inteligente au devenit unele dintre cele mai utilizate dispozitive electronice. Unii dintre noi petrec cel puțin patru-cinci ore zilnic folosind telefonul: fie că te joci, te uiți la filme, trimiți mailuri, faci poze sau navighezi pe internet, toate aceste operațiuni influențează sistemul de operare.

Fragmentarea memoriei, principala cauză a încetinirii Android

De asemenea, pe măsură ce memoriile de stocare integrate devin tot mai mari, utilizatorii au tendința să o și încarce cu mai multe aplicații. Specialiștii numesc această utilizare constantă a computerelor HMI (human machine interaction/interacțiunea dintre om și mașină) și se pare că e responsabilă de încărcarea memoriei telefonului tău.

Multe dintre aplicațiile populare, precum Facebook, rulează chiar și când nu folosești aplicația sau telefonul pentru că trebuie să analizeze date și să rămână actualizată. Sunt mii de astfel de operațiuni zilnice ale aplicațiilor, iar ele adună date care în timp, produc așa-numitul fenomen al fragmentării.

Sigur, această fragmentare poate fi generată de mai mulți factori, începând cu nivelul nucleului sistemului de operare, trecem prin fișiere și ajungem la memoria flash. Fragmentarea este ca o vizită la bibliotecă. Mergi acolo ca să împrumuți câteva cărți. Ai nevoie de unele anume, cum ar fi ceva despre fizică. Te duci la secțiunea respectivă, găsești cartea, dar observi că îi lipsesc câteva pagini esențiale.

La sfârșitul cărții vezi un bilet care îți spune că paginile lipsă le găsești la secțiunile biologie, literatura modernă sau istorie. Și ai aceeași problemă cu toate cărțile. Astfel, vizita la bibliotecă devine un coșmar al plictiselii și poate dura ore întregi până găsești ce vrei. La fel se întâmplă și cu fragmentarea memoriei.

Cum se manifestă în practică fragmentarea? O să observi în timp cum durează mai mult efectul unui buton atunci când îl apeși, inclusiv când faci o fotografie, poza se stochează mai greu în memorie, aplicațiile se deschid mai greu sau se blochează. Telefonul este cel care îți caută cartea în bibliotecă, dar o găsește greu din cauza fragmentării. Cărțile sunt operațiile pe care ar trebui să le facă în milisecunde ca să-ți asigure un rulaj rapid al aplicațiilor.

Ce poți face ca să eviți fragmentarea pe Android

Asigură-te că memoria de stocare nu e plină. Chiar dacă ai impresia că ai suficientă memorie, nu e niciodată bine să o încarci până la refuz deoarece crești riscul fragmentării ei și reduci și durata de viață a memoriei flash.

Instalează cât mai puține aplicații care ocupă mult spațiu. Facebook, Twitter și Messenger sunt aplicații mari care rulează și în background și creează date în memoria de stocare. Dacă mai adaugi încă vreo patru astfel de aplicații, riscul crește. Știu, e aproape impsibil să eviți asta, toate aplicațiile utile ocupă mult spațiu și sunt cel puțin zece pe care le folosești zilnic.

Verifică ce fișier folosește telefonul tău pentru sistemul de operare. Ext4 și F2FS sunt cel mai des întâlnite. F2FS este mai prietenos cu memoriile flash și are o arhitectură modernă, dar este încă experimental. Cel mai bine ar fi să fie folosit fișierul Ext4, pentru a prelungi durata de viață a telefonului.

Resetează telefonul la setările din fabrică când nu mai ai nicio opțiune. Este cea mai bună soluție de a revigora sistemul telefonului și a-l face să se miște din nou mai rapid. Dar nu uita să faci un backup la fișierele importante.