Intel revoluționează stocarea și aceste exemple îți arată cât de bună e noua memorie

Intel revoluționează stocarea și aceste exemple îți arată cât de bună e noua memorie

După ce IBM a anunțat o performanță în siliciu, cu procesorul pe 7 nanometri, Intel și Micron Technology prezintă tehnologia 3D XPoint. Este o memorie care poate schimba destul de mult, dacă nu radical, modul în care stocăm informații și longevitatea mediilor.

Conform creatorilor, acestă memorie non-volatilă poate revoluționa orice dispozitiv, aplicație sau serviciu care beneficiază de acces rapid la volume mari de date. Tehnologia 3D XPoint este un progres major și prima nouă categorie de memorie de la lansarea celei flash de tip NAND în 1989. Asta și pentru că reușește să combine performanța, densitatea, puterea, non-volatilitatea și costurile reduse ale tuturor tipurilor de memorie disponibile pe piață în prezent.

Tehnologia pe care Intel și Micron o prezintă acum este de până la 1.000 de ori mai rapidă și are o durabilitate de până la 1.000 de ori mai mare comparativ cu tehnologia NAND, fiind în același timp de 10 ori mai densă față de memoriile convenționale. Beneficiile de performanță ale tehnologiei 3D XPoint ar putea spori, de asemenea, experiența de calcul, permițând utilizatorilor să se bucure de interacțiuni mai rapide pe canalele de social media, precum și experiențe de joc mai captivante.

Natura non-volatilă a tehnologiei o face de asemenea o alegere foarte bună pentru o varietate de aplicații de stocare cu latență scăzută, deoarece datele nu sunt șterse atunci când aparatul este oprit. Și asta înseamnă că, odată cu dezvoltarea rapidă a lumii digitale – de la 4,4 zetabiți de date digitale create în 2013 la 44 zetabiți estimați până în 20204, tehnologia 3D XPoint poate transforma această cantitate imensă de date în informații valoroase în nanosecunde.

3D XPoint_Wafer

Un exemplu practic este că retailerii pot folosi tehnologia 3D XPoint pentru a identifica mai rapid modele de fraudare în tranzacțiile financiare, cercetătorii din domeniul medical ar putea prelucra și analiza seturi mari de date în timp real, accelera sarcini complexe, cum ar fi analiza genetică și de urmărire a bolilor. Arhitectura fără tranzistori creează o tablă de șah tridimensională în care celulele de memorie sunt așezate astfel încât să permită celulelor să fie abordate în mod individual. Ca rezultat, datele pot fi scrise și citite în volume mici, ceea ce duce la procese mai eficiente și mai rapide de citire – scriere.

Cât de bună este tehnologia 3D XPoint (prin comparații utile)

Tehnologia 3D XPoint prezintă multe potențiale avantaje pentru anumite aplicații de înaltă performanță. Ca să ai un nivel de evaluare, dacă performanța acestei tehnologii s-ar aplica în realitate, media navetei zilnice a americanilor s-ar reduce de la 25 de minute în trafic la 1,5 secunde. Călătoria cu avionul din San Francisco în Beijing s-ar putea efectua în 43 de secunde, față de 12 ore cât dureză acum. Sau, altfel spus, Marele Zid Chinezesc ar putea fi construit în 73 de zile față de 200 de ani.

În termeni de hardware, latența HDD-urilor este măsurată în milisecunde, cea a NAND în microsecunde, iar unitatea de măsură a tehnologiei 3D XPoint este calculată în nanosecunde (a miliarda parte a unei secunde). Altfel spus, dacă aceste unități ar fi oameni, în timpul necesar unui HDD pentru a traversa un teren de baschet, NAND poate finaliza un maraton, iar tehnologia 3D XPoint ar putea înconjura aproape tot globul.

Dacă tipurile de stocare ar fi tipuri de călătorie, atunci HDD-urile te-ar putea duce din New York în Los Angeles cu mașina în 4 zile (peste 4.000 de kilometri). SSD-urile te-ar putea duce pe lună în același timp (adică aproximativ 386.000 de kilometri). În final, tehnologia 3D XPoint te-ar putea duce și aduce de pe Marte în același timp (peste 450 de milioane de kilometri).

Dacă nu ești tipul de om pasionat de călătorii, poate rezistența în timp te tentează. Astfel, durabilitatea 3D XPoint este de 1.000 de ori mai mare decât a NAND. Asta înseamnă că dacă 3D XPoint ar fi uleiul motorului mașinii tale, ar trebui schimbat mult mai rar: o dată la 4,8 milioane de kilometri, ceea ce înseamnă echivalentul condusului în jurul lumii la Ecuator de 120 de ori sau aproape o dată în jurul Soarelui.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: