Cum poți afla dacă faci Alzheimer cu 30 de ani înainte de simptome

de: Nicoleta Apostol
03 02. 2018

Acum poți afla dacă ai Alzheimer sau dacă ești pe cale să faci doar printr-o picătură de sânge. În plus, testul de sânge te anunță cu 30 de ani înainte ca boala să apară.

Oameni de știință au dezvoltat un nou test de sânge cu care pot prezice dacă urmează să ai Alzheimer. Cheia metodei este detectarea prezenței depozitelor de beta amiloid, considerate, în general, ca fiind una dintre principalele motoare ale bolii Alzheimer. Până acum, detectarea acestor plăci s-a dovedit dificilă sau chiar imposibilă în testele de sânge.

Acest lucru este pe cale să se schimbe. Pe baza unui studiu efectuat pe 373 pacienți australieni și japonezi, depozitele de beta amiloid au fost prezise cu exactitate în mai mult de 90% din cazuri. De la o mostră mică de sânge, metoda cercetătorilor poate măsura mai multe proteine legate de amiloid, chiar dacă concentrația lor este scăzută.

Nu se știe cu exactitate cum începe și se dezvoltă Alzheimer, dar nivelurile anormale de beta și o altă proteină joacă un rol important. Aceste proteine încep să se adune cu mult înainte ca simptomele bolii să apară, ca pierderea memoriei, cam cu 30 de ani înainte.

Cercetările asupra creierului sau extracția lichidului spinal, care sunt scumpe și dificile, sunt utilizate în prezent pentru a măsura nivelurile de amiloid beta. Diagnosticul bolii se bazează adesea doar pe căutarea simptomelor vizibile. Partea proastă este că ele apar când boala este bine dezvoltată.

Astfel, un „sistem de alarmă” timpurie, care necesită doar o probă mică de sânge și care dă câteva avertismente înainte cu câteva decenii înainte ca Alzheimer să se instaleze, ar putea fi revoluționar.

Noul proces funcționează utilizând spectrometria de masă pentru ionizarea și scanarea sângelui în căutarea unui compus de aminoacizi considerat a fi legat de concentrațiile de beta-amiloid. Chiar dacă sunt necesare mai multe teste pentru a verifica legătura, testul de sânge este un început promițător.

În timp ce nu avem un remediu pentru Alzheimer, dieta și exercițiile ar putea ajuta la reducerea simptomelor și al dezvoltării bolii. În plus, ne putem pune speranța în acest test de sânge.