Un nou test de sânge ar putea detecta opt tipuri de cancer

Un nou test de sânge ar putea detecta opt tipuri de cancer

Cercetătorii au descoperit un nou tip de test de sânge care poate detecta opt tipuri obișnuite de cancer, printre care cancerul de ficat și de pancreas.

Metoda ar putea ca în viitor să detecteze cancerul în stadiile incipiente, înainte să apară simptomele, și să mărească astfel șansele de supraviețuire a pacienților. Testul se numește CancerSEEK și funcționează prin căutarea unor anumiți compuși în sânge care ar reprezenta primele semne ale cancerului. Conform studiului, compușii includ 16 gene conductoare de cancer și opt proteine.

„Un soi de ideal suprem este că atunci când te duci să îți verifici nivelul de colesterol în cadrul examenului fizic anual, se vor face verificări și pentru cancer”, a spus autorul studiului, Joshua Cohen, student doctorand la John Hopkins University School of Medicine. Testul va mai putea verifica și alte tipuri de cancer pentru care nu sunt disponibile teste de screening, printre care cancerul ovarian, de stomac, esofagian, de ficat și de pancreas. Aceste tipuri de cancer nu cauzează simptome decât când ajung în stadii avansate, când tratamentul devine mai dificil.

Testul CancerSEEK utilizează un algoritm bazat pe inteligență artificială care analizează combinațiile de gene și proteine care se găsesc în sânge și identifică apoi ce tip de cancer are pacientul. Dacă va fi pus în aplicare, asta ar însemna ca doctorii să testeze pacienții și, în cazul în care rezultatul arată că ar putea suferi de cancer, să îi trimită să facă mai multe investigații și analize.

„Testul trebuie să fie validat într-un studiu la scală largă care să evaleze zeci de mii de indivizi sănătoși pentru a-i confirma sensibilitatea și specificitate”, a zis Cohen. „Este foarte important să confirmăm rezultatele și să demonstrăm că acest test ar funcționa în lumea reală”.

Cohen și ceilalți cercetătorii plănuiesc să mărească acuratețea testului prin adăugarea de noi marcatori biologici.

Citește și:
Sursa: Live Science
Etichete: