Care este legătura dintre boala Alzheimer și consumul excesiv de zahăr

Care este legătura dintre boala Alzheimer și consumul excesiv de zahăr

Boala Alzheimer afectează din ce în ce mai mulți oameni, din cauza creșterii longevității oamenilor. Cercetătorii au reușit să descopere un factor important care duce la apariția acesteia, dar și cum poate fi evitată boala.

Oamenii care au o dietă foarte bogată în zahăr au un risc mai ridicat de a dezvolta boala Alzheimer. Pentru prima oară, cercetătorii au stabilit o legătură între zahărul din sânge și starea neurologică degenerativă, informează Telegraph.

Excesul de zahăr afectează o enzimă vitală, implicată în răspunsul inflamator din stadiul incipient al bolii, spun cercetătorii de la Universitatea Bath. Nivelul anormal de zahăr din sânge, cunoscut și sub numele de  hiperglicemie, este o caraceristică foarte bine-cunoscută a diabetului și a obezității. De asemenea, este știut și că pacienții cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer, deoarece proteinele anormale vor forma plăci și încurcături în creier.

Acum, cu toate acestea, oamenii de știință au deslușit legăturile moleculare specifice dintre glucoză și boala Alzheimer, sugerând că oamenii care sunt consumatori excesivi de zahăr, dar nu sunt diabetici, vor avea un risc ridicat de a dezvolta Alzheimer. Aceștia au luat probe din creierele unor oameni bolnavi, dar și din cele ale unor oameni sănătoși, iar descoperirile au fost unele pe măsură. În fazele incipiente ale bolii Alzheimer, o enzimă numită factorul de inhibiție al migrării macrofagelor (MIF) este deteriorată printr-un proces numit glicare.

Cercetătorii cred că inhibiția și reducerea activității MIF, cauzate de glicare, ar putea fi “punctul critic” în evoluția bolii. Ei au observat și că, pe măsură ce boala avansează, glicarea acestor enzime crește.

“Am arătat că această enzimă este deja modificată în creierul uman de către glucoză, chiar din primele stadii ale bolii Alzheimer. Acum investigăm dacă putem detecta schimbări similare în sânge. În mod normal, MIF ar putea fi o parte a răspunsului imun la acumularea de proteine anormale în creier și credem că, din cauza daunelor produse de zahăr, unele funcții ale MIF sunt reduse, iar altele sunt complet inhibate, ceea ce ar putea fi punctul critic ce permite Alzheimerulu să se dezvolte”, a declarat profesorul Jean van den Elsen.

La nivel mondial sunt în jur de 50 de milioane de oameni care suferă de Alzheimer iar, până în 2050, numărul lor ar putea ajunge la 125 de milioane de oameni.

“Excesul de zahăr este cunoscut ca fiind rău pentru noi și provoacă diabetul și obezitatea, dar posibilele legături cu Alzheimerul sunt încă un motiv pentru a controla consumul de zahăr”, a mai spus Omar Kassaar.

Studiul a fost realizat de Dunhill Medical Trust și s-a bazat pe studierea țesuturilor cerebrale.