16 ian. 2018 | 07:47

Simptomele anxietății îți spun din timp dacă vei avea Alzheimer

ACTUALITATE
Simptomele anxietății îți spun din timp dacă vei avea Alzheimer

Un studiu prezintă o altă perspectivă asupra bolii Alzheimer, care ar putea fi depistată din timp dacă simptomelor anxietății li s-ar acordă mai multă atenție.

Cercetătorii au studiat factorii de risc care cresc șansele de a dezvolta Alzheimer, inclusiv afecțiuni neuropsihiatrice, ca depresia. Acum, oamenii de știință spun că simptomele de anxietate ar putea fi un reper dinamic al stadiilor incipiente ale bolii.

În comparație cu simptomele depresiei, ca tristețea sau lipsa de interes față de lucrurilor și evenimentelor din jur, simptomele anxietății aduc niveluri mai mari de beta-amiloid în creier. Beta-amiloid este o proteină asociată cu Alzheimer, care produce aglomerări care perturbă comunicarea între neuroni.

Această întrerupere este considerată a fi vinovatul principalul din spatele afecțiunii cognitive, dar ar putea fi implicată și în faza preclinică a ei, chiar cu 10 ani înainte de pierderea memoriei. Psihiatrul Nancy Donovan și alți cercetători au analizat datele dintr-un studiu din urmă cu cinci ani, efectuat pe 270 de bărbați și femei cu vârste între 62 și 90 de ani, care nu sufereau de tulburări psihice active.

Printre alte teste, participanților li s-a scanat creierul. Pe parcursul studiului, echipa a constatat că nivelurile ridicate de beta-amiloid din creier au fost asociate cu creșterea simptomelor de anxietate. Asta sugerează că simptomele anxietății ar putea fi o manifestare a bolii Alzheimer înainte de debutul insuficienței cognitive.

Dacă cercetările arată anxietatea ca fiind un indicator timpuriu al bolii, acest lucru ar putea ajuta milioane de oameni și asta pentru că s-ar identifica afecțiunea încă de la începuturile ei. Astfel s-ar putea preveni, trata sau încetini procesul bolii.

În momentul de față, cercetătorii recunosc că există încă multe lucruri pe care nu le știm despre cum apare această asociere între anxietate și beta-amiloid. Însă vor continua să studieze fenomenul și vor verifica dacă participanții care prezintă semne de anxietate dezvoltă și Alzheimer.