NASA trimite o sondă către Soare ca să afle secretele stelei

de: Nicoleta Apostol
28 09. 2017

NASA lansează o nouă sondă spațială care să întoarcă informații despre Soare. E gândită să reziste la temperaturi de până la 1.371 grade Celsius.

Parker Solar Probe (PSP) urmează să fie lansată de la stația aeriană Cape Canaveral, Florida, în iulie 2018 și va zbura direct spre Soare. Dispozitivul a fost prezentat în configurație de zbor pentru prima dată la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Laurel, Maryland, unde este construit. 

[related]

NASA plănuiește ca astfel să colecteze informații vitale despre viața stelelor și evenimentele lor meteorologice și să ajute oamenii de știință să îmbunătățească modul în care aceștia vor prezice erupțiile solare periculoase. Sonda se va deplasa în jurul Soarelui la circa 6,5 milioane km de suprafața Soarelui, aducându-o de șapte ori mai aproape de acesta, decât orice altă navă spațială de până acum. Nava se va confrunta cu extreme în căldură și radiații și va atinge viteze de până la 725.000 km/h.

Scutul revoluționar de căldură care va proteja nava spațială a fost instalat pentru prima dată pe 21 septembrie. Acesta are diametrul de 2,43 m și este fabricat dintr-un compozit de carbon cu grosimea de 11,43 cm.

NASA a anunțat oficial PSP în timpul unui eveniment live stream în luna mai la Universitatea din Chicago. „Am vrut să acceptăm provocarea de a merge la cel mai ridicat mediu termic din sistemul solar și de a supraviețui acestuia”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Științifice a NASA din Washington, potrivit BBC. „Vrem să vedem ce procese de încălzire sunt cele care fac coroana fierbinte și ce procese accelerează vântul solar”, a mai spus Zurbuchen.

Se speră că PSP poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine razele solare, erupții scurte de radiații intense de mare energie de pe suprafața soarelui, care pot scoate comunicațiile de pe Pământ.

[readmore]

Potrivit NASA, observațiile din acest nou proiect vor ajuta la descoperirea modului în care funcționează stelele și ar putea îmbunătăți capacitatea noastră de a prezice vremea spațială. Aceste evenimente au impact asupra Pământului, precum și asupra sateliților și astronauților din spațiu.