25 sept. 2017 | 19:14

NASA vrea să creeze noul Concorde și are prototipul pentru transportul viitorului

ACTUALITATE
NASA vrea să creeze noul Concorde și are prototipul pentru transportul viitorului

NASA a dezvăluit ultimele teste care ar putea revoluționa călătoriile în aer. Cercetătorii caută ca zborul supersonic să fie utilizat la scară largă.

Agenția spațială utilizează un model de proiectare preliminară a tehnologiei sale cu tehnologia supersonică Quiet (QueSST) în cadrul testelor la Centrul de Cercetare Langley al NASA. Aceasta susține că este pregătită să accepte licitații pentru construirea unui avion demonstrativ, într-un proiect de 390 de milioane de dolari ce se va întinde pe durata a cinci ani, potrivit Bloomberg. Primul an de finanțare este inclus în propunerea de buget a lui Trump, pentru 2018.

Designul Quiet Supersonic Transport își propune să reducă boom-ul sonic care apare pe măsură ce aceste aeronave se deplasează mai repede decât viteza sunetului și speră să îl aducă până în etapa în care acestea pot zbura deasupra pământului. Cercetările Lockheed Martin arată că designul poate menține nivelul sunetului la dimensiunea comercială. NASA speră să atingă un boom sonic de 60 de decibeli, mai mic decât alte avioane supersonice, cum ar fi chiar Concorde.

Proiectul preliminar QueSST este etapa inițială a planului experimental al avionului NASA. Proiectul va fi finalizat în următoarele câteva luni și va fi supus unui test de performanță statică de admisie și unui test într-un tunel cu vânt la viteză mică. Acum, NASA intenționează să solicite propuneri și să atribuie un contract pentru construirea primei ambarcațiuni pilotat, cu un singur motor.

În timp ce Lockheed Martin lucrează la proiectul preliminar, cu speranța de a continua construirea modelului demonstrativ, NASA a deschis ușile și pentru alte companii să își prezinte propriile modele.