Sonda spațială Rosetta a avut un sfârșit glorios, după o misiune de 12 ani

Sonda spațială Rosetta a avut un sfârșit glorios, după o misiune de 12 ani

Sonda Rosetta, aparținând Agenției Spațiale Europene, s-a prăbuşit controlat împreună cu aerolitul pe care l-a analizat timp de doi ani, ieri, pe 30 septembrie.

Sonda s-a prăbușit pe cometa 67P, upă 7,9 miliarde de kilometri. Rosetta a fost trimisă de echipa de la sol într-o cădere liberă de 14 ore și a efectuat o ultimă colectare de informaţii în drumul său de 19 kilometri către cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, unde s-a prăbuşit.

ESA a confirmat că Rosetta a primit comanda de a ieşi din orbita galactică pe care a fost amplasată joi (29 septembrie) la ora 23:51 (ora României). Sonda a fost programată să-şi încheie misiunea care a durat 12 ani, vineri la ora 10:40 GMT (13:40, ora României), alăturându-se sondei Philae pe cometa care se roteşte în jurul Soarelui. De acolo, a transmis ultimul semnal, potrivit Space.com.

Prăbușirea sondei Rosetta marchează încheierea unei misiuni în care s-a investit un buget de 1,3 miliarde de euro și care a durat mai mult de zece ani. Rosetta a fost lansată în martie 2004 și, după ce a parcurs 6,5 miliarde de kilometri în 10 ani în Sistemul Solar, s-a intersectat cu cometa 67P în august 2014. Trei luni mai târziu Rosetta, a lansat modulul de asolizare Philae. Robotul s-a oprit însă într-o zonă umbrită după două salturi neprevăzute, iar bateriile sale solare nu s-au putut încărca. Prin urmare, Philae nu a mai putut transmite date.

Au existat mai multe misiuni robotice care s-au apropiat de astfel de comete, iar misiunea Stardust a NASA a reușit chiar să recolteze mostre de praf din apropierea nucleului cometei Wild 2 și le-a adus pe Terra în 2006. Rosetta a fost, însă, prima sondă care a orbitat în jurul unei comete, prima care a însoțit o cometă în timpul trecerii sale prin apropierea Soarelui și prima care a trimis un modul robotizat pe suprafața acesteia. Rosetta a însoțit cometa 67P timp de doi ani în drumul său spre Soare și înapoi spre marginile Sistemului Solar.

Sonda Rosetta a făcut câteva descoperiri relevante despre cometa 67P: la suprafața cometei se află granule mari de apă înghețată, în coama ei se află oxigen molecular, iar nucleul are o densitate mică, pentru a reaminti doar câteva dintre descoperirile făcute în cadrul acestei misiuni. Instrumentele cu care a fost dotată sonda au fost utilizate pentru a analiza gazul degajat de cometă, pentru a măsura temperatura, gravitaţia şi pentru a realiza fotografii cometei din unghiuri mult mai apropiate. În timpul misiunii, Rosetta a călătorit cu o viteză de peste 14 kilometri pe secundă. Finalul misiunii a fost anunțat în aplauze de Sylvain Lodiot, responsabil cu operațiunile de zbor al misiunii Rosetta la Centrul european pentru operațiuni spațiale (ESOC) din Darmstadt (Germania).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: