24 aug. 2017 | 13:30

„Bacteria cyborg“ e mult mai eficientă decât plantele la folosit energia Soarelui

VIDEO ȘTIINȚĂ

Planetele au stăpânit energia solară cu mult înainte ca omul să știe măcar ce-i corpul luminos de pe cer. Știința recuperează însă decalajul, iar o cercetare recentă ne arată că și depășește natura.

Cercetători de la Universitatea Harvard au creat „bacterii cyborg“. Desigur, nu sunt roboți gata să distrugă lumea, dar pot fi de un real ajutor când vine vorba de a produce energie din Soare. Demersul acesta a venit ca răspuns la nevoia de-a găsi o alternativă la clorofila din plante, care le ajută să transforme lumina Soarelui în energie.

„Decât să ne bazăm pe clorofilă, ineficientă pentru a recolta lumina Soarelui, am «învățat» bacteriile cum să se dezvolte și să-și acopere corpurile cu mici nanocristale semiconductoare. Acestea sunt mult mai eficiente și pot fi create cu un cost mult mai mic decât panourilor solare clasice“, a declarat dr. Kelsey Sakimoto, șeful echipei care a făcut această cercetare, citat de BBC.

Echipa a folosit un tip de bacterie numit Moorella thermoacetica, care produce în mod natural acid acetic din dioxid de carbon. Acidul este un produs chimic versatil care poate fi ușor transformat într-un număr de combustibili, polimeri, produse farmaceutice și produse chimice. Apoi, echipa a „hrănit“ bacteriile cu cisteină – aminoacid care conține un atom de sulf – și cadmiu .
Astfel, bacteriile au creat acele panouri solare de pe suprafețele lor.

Bacteriile funcționează cu o eficiență de peste 80%. Spre comparație, plantele au o eficiență de doar 2%. Mai mult, procesul se autoreplică și se autoregeneră, ceea ce înseamnă că nu există deșeuri.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele