Toate asemănările între Samsung și România

de: Titus A. Technicus
27 10. 2017

Samsung e un producător imens de telefoane, dar și o companie care s-a descurcat cum a putut, atunci când n-a putut să se remarce. Așa a ajuns să copieze de la Apple, și poate alții, ca mai apoi să spună că n-a făcut asta. 

Eu nu sunt instanță de judecată, îmi dau cu părerea pe ce văd și eu pe net. Așa am văzut, de exemplu, că Samsung a reluat procesul cu Apple, ca să plătească mai puțin. Pentru cine nu știe, procesul a început în urmă cu peste cinci ani și Samsung a pierdut în primă fază. A făcut apel, acum vrea rejudecare, vrea să plătească și mai puțin decât cele 400 de milioane de dolari daune. Sigur, nu mai e vorba că mai copiază acum, în 2017, că telefoanele sale s-au distanțat mult de iPhone. Dar a făcut-o la momentul oportun.

Cumva, suntem pe un cerc plat și ajungem la fiecare an în cam același punct: o discuție despre cum Samsung și-a construit primele telefoane cu o largă inspirație de la Apple. A avut probleme și cu Microsoft, din cauza Android, dar acolo a dat-o la pace cu aplicații preinstalate pe telefon (și, probabil, o taxă per dispozitiv cu Android vândut). Colegul meu Răzvan a trecut deja în revistă ce elemente de bun-simț a copiat Samsung. Acum rămâne în grija unui judecător să tragă concluzii și să dea sentințe. Aflăm mai multe în mai 2018, conform CNET.

Eu sunt însă un spirit liber, așa că-mi permit să lansez ironii sau să compar, la o adică, Samsung cu România. Nu crezi că am avea ceva în comun cu sud-coreenii? Oh, și încă câte!

Samsung și România se pricep la corupție ceva de speriat

E greu să ignori cea mai mare știre cu Samsung din vara asta: corupția. Tipul de la ei a dat din coate mai mult și s-a trezit luat cu brățări. Cam ca la noi, doar că el nu poate să scrie cărți, ca să scape mai repede.

Dacă iPhone e ca viața în Occident, un Samsung e cel mai apropiat lucru, dar fără să ieși din țară. Și noi, românii, visăm la viață-n Europa, dar nu ajungem așa că ne mulțumim să ne uităm la TV.

Să știi însă că atât România, cât și Samsung se descurcă excelent. Ambele sunt corupte și funcționează, ba chiar sunt pe creștere. De noi a scris până și New York Times, la fel ca de ei.

România și Samsung se pricep la diplomație cam cum se pricepe un inginer la pictură. Dacă noi ne pricepem să întoarcem armele, Samsung s-a priceput de minune să „piardă“ bloggeri și să-i amenințe că trebuie să facă ce li s-a spus.

Așa cum românii mâncau în comunism salam cu soia și beau nechezol, iar mai nou mănâncă parizer în loc de salam, și de la Samsung poți să iei telefoane seria J, ca să crezi că ai un telefon. Ai mai degrabă un opritor de ușă.

Și Samsung, și România tot încearcă să creeze alternative la ceva ce există deja

Samsung e ca piața Obor. Are o mulțime de lucruri și mai bune, și mai rele, dar după ce ai terminat cu oricare dintre ele, te întrebi pe ce ai dat banii și de ce ai cheltuit atât.

Samsung se chinuie foarte mult să arate că și poate inova. Cam cum se chinuie România să arate că are oameni de geniu și sportivi de mare performanță, băgând în față doar câteva exemple.

Cea mai mare reușită a Samsung a fost să creeze un iPhone și să-i spună Galaxy S. Noi am reușim să creăm un Renault și să-i zicem Dacia.

Procesul Samsung cu Apple e cam ca dansul pe care îl are România cu CEDO. Chiar dacă mai mereu pierde, mereu speră să câștige la reluare.

Samsung și România se pricep de minune să exploateze angajați, dar nimeni nu știe nimic și ambele sunt surprinse când descoperă un terț exploatarea.

România merge braț la braț cu Bulgaria cum merge Samsung braț la braț cu LG.

Știi cum sunt români care tot inventează chestii, de la noul Facebook la un telefon românesc făcut la Râmnicu Vâlcea? Așa e și Samsung. Chiar dacă există aplicații deja folosite de milioane de oameni, sud-coreenii nu se pot abține să nu lanseze ei alternativele lor mai proaste și să le laude mereu.


Disclaimer: iRaportul lui Titus A. Technicus este o rubrică pamflet care tratează actualitatea pieței tech într-o notă umoristică. Fiecare articol al acestei rubrici trebuie tratat ca atare.