Șeful Samsung a fost condamnat la închisoare pentru corupție

Șeful Samsung a fost condamnat la închisoare pentru corupție

Un tribunal din Coreea de Sud l-a condamnat pe șeful Samsung la închisoare, în urma unui proces extrem de mediatizat.

Lee Jae-yong, cel care avea să ia în primire imperiul afacerilor Samsung, a fost condamnat la închisoare de către un tribunal din Coreea de Sud, pentru dare de mită și pentru delapidare. Șeful Samsung a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

Verdictul trimite un semnal foarte puternic către marile afaceri coreene, controlate de mai bine de 60 de ani de către câteva familii. Companiile au creat un adevărat monstru al economiei din ruinele Războiului Coreean, însă în prezent, acestea sunt văzute ca surse de corupție care împiedică progresul statului.

Tribunalul a stabilit că Lee și alți patru directori ai companiei au dat mită în valoare de 6,4 milioane de dolari fostei președinte a țării, Park Geun-hye, pentru a facilita anumite înțelegeri care să îi întărească poziția lui Lee față de Samsung Electronics, ”bijuteria coroanei” din chaebolul sud-coreean. În plus, Lee a fost găsit vinovat și pentru sperjur, dar și pentru că avea conturi offshore.

Avocații șefului Samsung au declarat imediat după verdict că vor face apel, iar experții sunt de părere că procesul ar putea merge până la Curtea Supremă. În general, directorii puternici de companii care au avut de-a face cu legea au evitat închisoarea, chiar și datorită unor grațieri prezidențiale. Probabil cel mai bun exemplu este tatăl lui Lee, Lee Kun-hee, care a fost condamnat pentru mită și pentru evaziune fiscală. Acesta n-a petrecut nici măcar o zi în inchisoare.

Decizia tribunalului va fi un test important pentru Samsung; conglomeratul va trebui să se descurcă fără ”cârmuitorul” din a treia generație a familiei. Deși acesta are două surori, niciuna nu a fost implicată foarte mult în Samsung Electronics, care este centrul operațiunilor. Cu toate acestea, compania s-ar putea descurca foarte bine și fără acesta, având în vedere că după scandalul Note 7, lucrurile au reușit să meargă în continuare, foarte bine.

Citește și:
Sursa: nytimes.com