23 oct. 2017 | 18:14

Samsung reîncepe procesul cu Apple ca să nu crezi că a copiat de a rupt

ACTUALITATE
Samsung reîncepe procesul cu Apple ca să nu crezi că a copiat de a rupt

Samsung a copiat de la Apple ca să-și facă telefoanele cât de cât competitive. După ce-a pierdut procesul, vrea să-l ia de la capăt. 

Lupta de brevet între Apple și Samsung este adusă din nou în instanță. Procesul, care durează de mai bine de cinci ani, a fost inițial soluționat în 2012. Atunci, o instanță a ordonat ca Samsung să plătească Apple cu peste un miliard de dolari pentru daune aduse. Această cifră a fost micșorată de-a lungul anilor de negocieri și apeluri. În prezent e de circa 400 de milioane de dolari. Un recurs din partea sud-coreenilor înseamnă însă că va fi reevaluată decizia într-un nou proces.

Acum, Apple și Samsung au termen până pe 25 octombrie să propună o dată pentru rejudecarea cauzei, deși judecătorul care se ocupă de caz sugerează că există o șansă de 30% ca cele două companii să se înțeleagă și în afara instanței. Deși există încă mulți bani pe masă, ambele părți și-au demonstrat dorința de a merge până la capăt pe această temă, asta deși Apple și Samsung vor trebui să fie de aceeași parte în lupta juridică viitoare cu Qualcomm.

Procesul a fost deschis după ce Samsung a încălcat brevete ale Apple pentru a face primul Samsung Galaxy S. Elementele de proiectare implicate în acest caz includ panoul frontal dreptunghiular, colțurile rotunjite și grila de afișare pe care apar pictogramele. Samsung nu le-a denunțat pe toate. Pe de altă parte, altele, cum ar fi colțurile rotunjite, sunt contestate pe baza că este o formă simplă și potrivită pentru un telefon.

Brevetul „Slide to Unlock” a fost depus pe 2 iunie 2009, însă nu a fost aprobat de Oficiul pentru Brevete și Mărci din SUA până în 25 octombrie 2011. Această metodă este utilizată de mai multe terminale Samsung, începând cu S3, Admire, Nexus, Stratosphere, în timp ce alte modele, în special variantele S2, nu sunt vizate. Totuși, Apple avea asta mai devreme pe telefoanele sale, așa că se ajunge la o luptă surdă pe ce-i oficial și pe ce-i de bun-simț. Documentul din 2012 a demonstrat deja că Samsung a copiat cu nesimțire diverse aspecte de pe iPhone, dar asta nu înseamnă și că Apple are câștig de cauză la tot.