Prețul iPhone X în România și în lume

Prețul iPhone X, atât în România, cât și în lume, îl face să fie cel mai scump iPhone creat vreodată de Apple. Totuși, specificațiile și performanța îl justifică.


ACTUALIZARE 31 OCTOMBRIE

Quickmobile a comunicat cifrele precomenzilor pentru iPhone X în România. În urmă cu un an, iPhone 7 și 7 Plus au înregistrat 1.000 de precomenzi pentru Quickmobile. Anul acesta e timpul pentru iPhone X și magazinul susține că au fost înregistrate precomenzi pentru 1.200 de unități iPhone X. Suma totală ajunge la peste 1,5 milioane de euro. Mai mult, iPhone 8 și iPhone 8 Plus au generat comenzi de 600 de unități, ceea ce confirmă și tendința din afară, că nu sunt cele mai populare telefoane Apple.


ACTUALIZARE 27 OCTOMBRIE

Precomenzile pentru iPhone X au început oficial pe 27 octombrie și în România. Telefonul va fi livrat din 3 noiembrie, dar până atunci poți vedea dacă vrei unul sau dacă mai aștepți. Prețurile sunt acum cunoscute atât la operatori, cât și în piața liberă. Prețul iPhone X la eMAG poate fi văzut aici.

De asemenea, iPhone X este disponibil și la Altex, ambele versiuni, iar prețul e un pic mai mic decât la eMAG. Dar prețul iPhone X e mai mic decât la unele magazine. Orange este singurul operator care a afișat mesajul „indisponibil” pentru telefon, mai ales pentru Space Grey, care pare să fie cea mai căutată nuanță de culoare. Oricum, prețul iPhone X la Orange, Vodafone și Telekom poate fi văzut aici.

Din 3 noiembrie ar trebui să vedem și mai multe magazine care îl aduc și poate prețul se mai stabilizează. În SUA, începe de la 1.000 de dolari, fără abonament.


iPhone X a fost prezentat pe 12 septembrie, împreună cu iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Acestea din urmă sunt telefoane high-end, dar, dat fiind anunțul Apple din final, au devenit rapid alegerea secundară pentru fanii acestor dispozitive. Asta se vede cel mai bine în vânzările destul de proaste ale acestora. Înainte de lansare, despre iPhone X s-a spus că va fi cel mai scump, cu un preț vehiculat la circa 1.000 de dolari. Odată cu evenimentul Apple am aflat și cât de corectă e această sumă aflată „pe surse”.

Prețul iPhone X se justifică prin specificațiile acestuia

iPhone X vine cu un ecran de 5,8 inci la rezoluție Super Retina și este AMOLED, fabricat de Samsung. Se întinde pe aproape toată fața, din margine în margine, ceea ce a dus la dispariția butonului Home. Este, totodată, cel mai mare pas făcut de Apple în direcția unor schimbări mari mari. Renunță la tehnologia LCD în favoarea uneia mai bune, dar mai costisitoare. Apoi, este vorba de procesor: A11 Bionic, cu șase nuclee și cu suport pentru aplicații de inteligență artificială.

Apoi, în timp ce pe Android cele mai multe modele au cel puțin 4GB, Apple a preferat pentru iPhone X doar 3GB de memorie RAM. Acumulatorul este de 2.716 mAh, cu puțin mai mic decât cel de pe iPhone 7 Plus (la 2.900 mAh a fost cea mai mare baterie pusă de companie pe vreunul dintre telefoanele sale). Apple susține că iPhone X va avea o autonomie cu cel puțin două ore mai mare decât iPhone 7.

În partea de sus a ecranului ai un „rest” de spațiu pentru camera foto a sistemului Face ID și selfie-uri, senzorii de proximitate și luminozitate. iPhone X rezistă la apă și praf, suportă încărcare wireless (standard Qi) și folosește iOS 11. iPhone X vine cu Face ID și opțiunea va fi disponibilă anul trecut și viitoarele telefoane Apple. Acum e un test care ar trebui să demonstreze un hardware mai eficient decât Touch ID.

Altfel, pe spate sunt sticla, care asigură încărcare wireless, și două camere foto de câte 12 megapixeli, dar cu f/1.8 și f/2.4. Acestea vine cu stabilizare optică și cu un mod nou, disponibil și pe iPhone 8 Plus, pentru simularea luminii de studio.

Prețul iPhone X în România e cunoscut aproximativ

În Statele Unite ale Americii, prețul iPhone X începe de la 1.000 de dolari pentru 64GB spațiu de stocare și ajunge la 1.150 de dolari pentru 256GB spațiu de stocare. În România, telefonul va fi disponibil din 3 noiembrie, odată cu disponibilitatea globală. Precomenzile pot fi înregistrate din 27 octombrie și vom urmări cine dă drumul acestora în România.

Local, prețul iPhone X va fi în jurul acestor valori: 5.000 de lei, respectiv 6.000 de lei. Urmează să fie anunțat de magazine online și de operatori, cei din urmă fiind cunoscuți pentru că practică unele dintre cele mai mari prețuri. Până atunci, este deja listat de un magazin online la prețuri de 5.300 lei, respectiv 6.100 lei. Vom actualiza acest articol pe măsură ce apar noi informații despre prețul iPhone X în România și în alte țări din Europa.

Cu câteva zile înainte de 27 octombrie, Orange și Vodafone și-au anunțat deja paginile prin intermediul cărora afli când vine iPhone X în România, dar fără prea multe informații. Are și eMAG o pagină disponibilă pe modelul operatorilor. Deocamdată, iPhone X este disponibil cu un preț specificat doar la Quickmobile (vezi link mai sus). Mai mult, primești și un cadou, dacă plasezi o precomandă.

Dacă ți se pare prea mare costul, să știi că Tim Cook, directorul Apple, a spus că iPhone X e, de fapt, ieftin. Compania mizează pe inovația adusă și că este telefonul care ne arată viitorul. Vom vedea dacă e așa în noiembrie.