Cum ar fi influențat Pokemon Go alegerile din Statele Unite în 2016

de: Nicoleta Apostol
16 10. 2017

Niantic, compania care dezvoltă Pokemon Go, dezvăluie că ”părți terțe” ar fi avut acces neautorizat la platforma jocului, ceea ce ar fi influențat alegerile din Statele Unite din 2016.

CNN a urmărit activitatea online a unui cont fals Facebook conectat la Rusia prin alte platforme sociale. Contul care a format pagina ”Do not Shoot Us” a fost menit să fie grup activist de tip ”Black Lives Matter”, dar pagina de 254 000 de membri a fost, de fapt, condusă de membri ai Agenției de Cercetare pentru Internet, ceea ce CNN numește ”Ferma de troli legată de Kremlin”, potrivit Forbes.

Grupul și-a făcut simțită prezența și pe Youtube, Instagram, dar mai ales Facebook. ”Este clar din imaginile pe care le-am primit de la CNN că platforma jocului nostru online a fost accesată şi utilizată abuziv de părţi terţe, în campanii de promovare, fără permisiunea noastră”, a comunicat compania Niantic.

„Este important să precizăm că Pokémon Go, ca platformă, nu a fost şi nu poate fi utilizată pentru distribuirea de informații între utilizatori prin aplicaţie, astfel că platforma noastră nu a fost folosită. Acest joc necesita utilizarea ecranelor telefoanelor. Unii utilizatori făceau distribuiri pe alte rețele de socializare online, nu prin jocul nostru. Niantic va lua măsurile necesare pe măsură ce va afla informații suplimentare”, continuă Niantic.

Utilizatorii Pokemon Go ar fi fost mobilizaţi să practice jocul în principal în zone în care se înregistraseră incidente asociate agresiunilor poliţiei americane. Utilizatorii primeau instrucţiuni pentru a oferi în jocul Pokemon Go nume identice cu cele ale victimelor presupuselor abuzuri ale poliţiei, cu obiectivul amplificării tensiunilor sociale în Statele Unite.

Compania Sensor Tower a analizat ceea ce se crede că Pokemon Go a fost folosit în mod neadecvat.

”În lunile care au precedat alegerile din toamna trecută, Pokemon Go a fost extrem de popular în SUA și a reușit să mobilizeze grupuri mari de oameni pentru a se aduna într-o singură locație”, spune compania.  Astfel, aceasta a fost cea mai ciudată realitate: prin transpunerea în joc a conceptului bazat pe locație și a bazei substanțiale a jucătorilor, s-ar putea intra într-un pool de milioane de utilizatori și să-i îndrepți către locații din lumea reală cu promisiunea că vor fi ”plătiți”.

Teoria stabilită de companie a fost că jucătorii ar fi putut fi redirecționați spre anumite locuri, în anumite secvențe ale zilei și, mai ales, în anumite zone în care aveau loc campaniile electorale americane. Reacția mass-media a venit imediat: ”Rusia a folosit Pokemon Go pentru a interveni în alegerile din SUA” au fost titlurile zilei. Astfel, Pokemon Go a fost compromis să ofere acces la informațiile personale ale alegătorilor.