Ultima descoperire despre Marte ar arăta cum s-a format planeta roșie
O nouă hartă a dimensiunii crustei Marte arată mai puține variații între regiunile mai groase (roșii) și regiunile mai subțiri (albastre).
Oameni de știință de la NASA au dovedit că scoarța de pe Marte nu este la fel de densă pe cât se credea. Acest indiciu ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine structura și evoluția interioară a Planetei Roșii. O densitate mai mică înseamnă că cel puțin o parte din crusta planetei Marte este relativ poroasă. În acest moment, totuși, echipa nu poate exclude posibilitatea unei compoziții minerale diferite.
Experți au cartografiat densitatea crustei marțiene și au estimat că densitatea medie este de 2.582 kilograme pe metru cub. Aceasta este comparabilă cu densitatea medie a crustei lunare. De obicei, crusta de pe Marte a fost considerată cel puțin la fel de densă ca crusta oceanică a Pământului, care este de aproximativ 2.900 kilograme pe metru cub.
Harta se bazează pe modelarea câmpului gravitațional al Planetei Roșii, de către o echipă de la Goddard Space Flight din Greenbelt, care a descoperit că, la nivel general, crusta lui Marte este mai puțin densă, în medie, decât s-a crezut anterior. „Crusta este rezultatul a tot ceea ce s-a întâmplat în timpul unei istorii a planetei, astfel încât o densitate mai mică ar putea avea implicații importante asupra formării și evoluției lui Marte”, a spus Sander Goossens, autorul principal al lucrării „Geophysical Research Letters”, în care descrie această descoperire importantă pentru viitoarele cercetări, potrivit ScienceDaily.
Noua valoare este derivată din câmpul gravitațional a planetei Marte, un model global care poate fi extras din datele de urmărire prin satelit. Câmpul de gravitație pentru Pământ este extrem de detaliat, deoarece seturile de date au o rezoluție foarte ridicată, comparativ cu cele ale lui Marte care nu au o rezoluțiie la fel de mare. Acest lucru îngreunează munca celor de la NASA să fixeze o densitate a crustei din hărțile gravitaționale actuale. Ca urmare, estimările anterioare s-au bazat mai mult pe studiile privind compoziția solului și a pietrelor de pe Marte.
Acum, cercetătorii care au luat parte la această misiunea așteaptă ca NASA să exploreze acest fapt și să furnizeze tipurile de măsurători, care ar putea să confirme descoperirea lor. Această misiune a programului Discovery, programată pentru lansare în 2018, va cerceta geofizic Marte pentru a studia interiorul acesteia.