Cum vezi notificările de pe Android pe PC sau Mac și răspunzi la mesaje

de: Alexandru Puiu
08 06. 2017

Dacă petreci cea mai mare parte a zilei cu ochii într-un laptop, ar fi bine să știi cum vezi notificările de pe Android pe PC sau Mac. Te ajută enorm.

În cazul în care folosești Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram, Skype sau altă aplicație de chat sau VoIP pe smartphone, există un corespondent pe PC sau Mac. Aceleași programe au aplicații client pentru desktop, dacă vrei să-ți continui pe laptop conversațiile începute pe mobil. Nu același principiu este însă valabil în cazul SMS-urilor și a tuturor celorlalte notificări pe care le primești pe mobil. Fără un pic de ajutor suplimentar, acelea rămân pe ecranul smartphone-ului sau, dacă ai noroc, pe smartwatch.

Un lucru este sigur. Ți-ar fi viața mult mai ușoară și ai fi mult mai eficient la muncă, dacă fiecare notificare sau sunet de pe telefon ar avea un corespondent pe ecranul computerului. Dacă ai putea răspunde la un SMS fără să mai scoți telefonul din buzunar, ai câștiga timp și s-ar putea chiar să-ți sporești autonomia smartphone-ului, pentru că nu-i mai aprinzi ecranul la fel de des. Nu a fost posibil din totdeauna, dar acum poți învăța cum vezi notificările de pe Android pe PC sau Mac și răspunzi la SMS-uri.

Cum vezi notificările de pe Android pe PC sau Mac cu AirDroid

În speranța găsirii celei mai bune soluții pentru această problemă arzătoare, am încercat o serie destul de stufoasă de aplicații. Multe dintre ele sunt contra cost. Cele mai multe nu fac o treabă foarte bună, dar în final, am găsit o soluție gratuită care s-ar putea să fie perfectă pentru majoritatea scenariilor pe care le ai în minte. Există și câteva servicii online care facilitează procesul din titlu, dar având în vedere că trebuie să stai cu un browser pornit pentru a profita de ele, utilitatea lor este relativă.

În final, am optat pentru AirDroid. Ca alternative, deși nu le recomand neapărat, există MightyText, Pulse sau Google Voice. Dintre toate, sistemul din spatele Google Voice este cel mai complicat, deoarece trebuie să achiziționezi un număr de la Google către care îți înaintezi apelurile și mesajele de la operator, iar costurile cresc foarte ușor.

Revenind la AirDroid, mi se pare cea mai bună soluție dacă vrei să înveți cum vezi notificările de pe Android pe PC. În plus, deși există și o variantă contra cost a serviciului, care implică plata unui abonament lunar, te poți descurca foarte bine și fără. Practic, dacă vrei doar să primești notificări și să răspunzi la SMS-uri, nu să transferi fișiere pe calea aerului, cei 200MB/lună sunt mai mult decât suficienți.

Cum se instalează și se configurează AirDroid

Ca orice altă aplicație care preia date de pe mobil fără fire, AirDroid are două componente și funcționează pe principiul de server – client. Asta înseamnă că trebuie să instalezi pe smartphone-ul cu Android acest progrămel din Google Play și, după aceea, să instalezi pe un PC sau Mac varianta de Windows sau macOS a aceluiași utilitar de pe site-ul dezvoltatorului.  Există și o versiune web pentru browsere moderne accesibilă la web.airdroid.com. În cazul versiunilor de Mac și Windows, instalarea este cât se poate de facilă, deși ar fi recomandabil să ai grijă pe PC-uri să debifezi orice software suplimentar, junkware sau spamware la instalare.

Exceptând tentativa de instalare a unei extensii inutile în browser, AirDroid se configurează în câțiva pași simpli și nu necesită decât crearea unui cont folosind o adresă existentă de email. Respectivul nume de utilizator cu parola aferentă facilitează procesul de împerechere între desktop și telefon, cu condiția ca amândouă să fie în aceeași rețea wireless și nici unul dintre ele să nu intre complet în standby. În momentul în care te-ai autentificat pe smartphone și notebook cu același ID, ar trebui să nu dureze mai mult de câteva momente până începi să primești notificările de pe Android pe Windows sau Mac fără setări suplimentare.AirDroid suportă foarte multe funcții suplimentare, mai mult sau mai puțin utile, pe lângă pasarea notificărilor dintr-o parte în alta. Ai chiar și posibilitatea să realizezi în mod automat, pe calea aerului, un backup al fotografiilor de pe mobil într-un anumit director de pe PC sau Mac, când Android-ul este la încărcat și conectat la același Wi-Fi. În altă ordine de idei, după ce ai instalat AirDroid pe Android și te-ai autentificat, ar fi bine să te asiguri în Settings – Apps sau Applications, la AirDroid, că aplicația are acces la toate permsiunile necesare. Altfel, riști să nu ți se încarce lista de apeluri recente de pe mobil pe laptop sau întreaga listă de contacte. Apropo, nu poți să suni o persoană direct de pe notebook utilizând AirDroid. În schimb, vei primi imediat pe desktop notificări referitoare la apeluri nepreluate, SMS-uri sau notificări din orice altă aplicație, Facebook, WhatsApp, Instagram, Pinterest, vreme probabilă, etc.

Deși am detaliat în urmă cu câteva săptămâni cea mai facilă cale de a transfera date fără fire între un Android și un Mac sau PC complet gratuit, AirDroid include de asemenea un modul de transfer fișiere. Particularitatea de avut în vedere este că, fără plata unui abonament, ești limitat la cei 200MB transferați într-un sens sau altul pe lună. Fără să te chinui prea mult, ai chiar și posibilitatea să-ți oglindești ecranul de pe mobil pe desktop, prin intermediul secțiunii AirMirror din AirDroid.

Eu personal nu am făcut foarte multe experimente cu funcțiile suplimentare ale AirDroid, având în vedere că a mers din start ce m-a interesat cel mai mult. AirDroid te ajută să primești notificările de pe Android pe PC sau Mac și facilitează procesul de redactare al SMS-urilor pe un laptop sau desktop, chiar dacă expedierea efectivă se realizează folosind smartphone-ul din buzunar.