China taie accesul la un produs important al Microsoft
Prin magazinele de aplicații din China bate vântul, pe măsură ce programele de comunicare conduse de străini continuă să dispară. Acum a dispărut Skype, care nu mai e de găsit pe undeva de o lună.
O investigație a The New York Times arată că mișcarea ar putea revela o slăbiciune în administrația președintelui Xi Jinping cu privire la intimitate, comunicare criptată și libertatea pe internet. În iunie, a fost emisă o lege care justifică eliminarea tuturor aplicațiilor care nu o respectă. Astfel, erdicarea rețelelor sociale străine arela bază considerente politice.
Skype este deținut de Microsoft și încă funcționează în China. Problema este că nu mai poate fi downloadat de nicăieri. Utilizatorii chinezi s-au plâns de acest lucru și de faptul că nu mai pot plăti pentru serviciile Skype prin Apple.
Nu este prima oară când China ia măsuri pentru a monitoriza comunicarea online a cetățenilor. În iunie, serviciul WhatsApp a fost, de asemenea, blocat, iar, în iulie, software-urile VPN au fost șterse. Accesul este restricționat și către Gmail, Facebook, Snapchat, Twitter, Telegram și Line. Toate aceste aplicații au fost interzise, deoarece opțiunile lor de criptare îngreunează capacitatea guvernului de a monitoriza mesajele.
Acest filtru imens impus asupra internetului de către guvern a primit porecla de The Great Firewall. În august, Apple a declarat că șterge aplicațiile VPN, pentru a se plia pe legile de cenzură din China. Tim Cook a spus că mișcarea a fost făcută cu scopul de a adera la regulile fiecărei țări în care compania operează. Totuși, faptul că Apple își construiește telefoanele în fabrici chinezești ar fi putut să aibă, de asemenea, un rol în această decizie.
Politica din China a atacat și alte zone, dincolo de social media. Astfel, serialele TV străine au fost interzise, precum și software-urile care ofereau o portiță de scăpare din regulile stricte ale țării. Unele companii au restricționat și timpul pe care copiii îl pot petrece jucând jocuri video.