China va interizice serviciile VPN începând cu anul viitor

China va interizice serviciile VPN începând cu anul viitor

Statul Chinez este recunoscut pentru cenzura pe care o aplică sistematic și recurent asupra cetățenilor săi care utilizează Internetul. Nici măcar Facebook nu este legal în China, acesta fiind înlocuit cu diferite rețele sociale autohtone. Dacă până acum chinezii puteau să treacă peste această interdicție și peste multe altele folosind un simplu serviciu de VPN, se pare că de la anul acest lucru nu va mai fi posibil.

Citând surse apropiate de problema în cauză, Bloomberg a spus că Guvernul Chinez a ordonat companiilor de telecomunicații deținute de stat să înceapă să blocheze serviciile VPN, unul câte unul. Totul ar trebui să se petreacă până la 1 februarie 2018. Aceste măsuri vin după ce Ministerul Industriei din China a anunțat că, pentru a putea funcționa în legalitate, serviciile VPN ar trebui să obțină o aprobare specială de la Guvern. Autoritățile au vrut astfel să facă ”curățenie” printre conexiunile neautorizate la Internet.

Foarte mulți utilizatori de Internet din China se folosesc de VPN-uri pentru a accesa în mod sigur și privat site-uri care sunt blocate de așa-zisul ”Mare Firewall Chinezesc”. Printre aceste site-uri se numără și Facebook sau Twitter. Nu se știe însă cu exactitate dacă această interzicere a tuturor serviciilor VPN va avea repercusiuni serioase asupra companiilor străine care operează în China. Foarte multe dintre ele se folosesc de aceste programe pentru a fenta rigorile impuse de Guvern.

În plus, fostul director de comunicații internaționale din cadrul companiei chinezești Baidu, a spus că autoritățile ar trebui să lase în pace serviciile VPN dacă sunt într-adevăr interesate de stabilitate și securitate. Tot el a adăugat că numărul persoanelor care folosesc VPN-uri este destul de mic, însă că acestea sunt extrem de vocale și nu vor accepta cu una, cu două aceste restricții bizare, notează The Verge.